Отговорна представителка на руския енергиен сектор, задържана в средата на юни, е заподозряна, че е предавала информации на Румъния и може би на САЩ във връзка с енергийните доставки към Крим и сепаратистките проруски територии в Източна Украйна, съобщи в понеделник руският вестник "РБК", цитиран от АФП.

Карина Цуркан, член на управителния съвет на полудържавната електрическа компания "Интер РАО", бе задържана на 15 юни, според редица руски медии. Цуркан има румънско и руско гражданство, предаде БТА.

Миналата седмица правосъдието потвърди пред руските информационни агенции поставянето под арест на жена, носеща това име, без да дава повече информации за обвиненията към нея.

Цуркан е обвинена, че е предоставяла информации "за преговорите за доставка на електричество за Крим и за републиките в Донбас", уточни руският финансов ежедневник "РБК", цитирайки анонимен източник от руските служби за сигурност.

"Ние получихме информации от страна на руското външно разузнаване, според които някой е предавал информации на Румъния, членка на НАТО, зад която биха могли да стоят САЩ", е заявил източникът, обвинявайки г-жа Цуркан, че стои в основата на това изтичане на информации.

Изтичането на информация "е продължило повече от година", е посочил източникът на "РБК", подчертавайки че г-жа Цуркан е била в контакт с всички руски високопоставени служители в Украйна.

Цуркан е предавала "политически информации за това кой работи с нас /Русия - бел.АФП/ в Украйна, в Северна Корея, в Крим и в други райони, където ние доставяме електричество, кой сътрудничи, кой отказва, с кого разговаряме, какви са проблемите, стратегиите", е добавил източникът.

Руският президент Владимир Путин е "разбира се" в течение на този случай, е посочил на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да коментира повече.

Украинският полуостров Крим бе почти изцяло зависим от Украйна за снабдяването си с електричество до анексирането му от Русия през март 2014 г.

Оттогава имаше многократно случаи на прекъсване на електроснабдяването, особено в края на ноември 2015 г. след саботаж на електропровод за високо напрежение, идващ от украинската територия.

Повтарящите се спирания на електроснабдяването от украинска страна накараха Москва да построи "електрически мост" към полуострова през Керченския пролив и да направи големи инвестиции, за да модернизира електрическите му инфраструктури.