КЗК образува производство, за да

прецени има ли концентрация със сделката

КЗК образува производство по сделката между “Инерком България” и ЧЕЗ - Прага, за придобиване на активите на чешката компания в България. Това става ясно от публикация на сайта на антимонополния орган. Комисията трябва да прецени дали има концентрация и да разреши или не сделката.

Изброяват се и дружествата, които ще придобие фирмата на Гинка Върбакова. Това са шапката “ЧЕЗ България”, разпределителното дружество “ЧЕЗ Разпределение България” и дъщерното му “ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България”, снабдителното предприятие “ЧЕЗ Електро България”, търговецът на ток “ЧЕЗ Трейд България” и още “Бара Груп” и “Фри Енерджи проджект Орешец”. Последната фирма е производител на ток от фотоволтаични централи, а “Бара Груп” не развива дейност.

Предприятията на другия участник в сделката “Инерком България”, се занимават с разнообразни търговски дейности, сред които са изграждане, поддръжка и експлоатация на фотоволтаични електроцентрали и производство и продажба на едро на електроенергия от такива централи.

КЗК призовава всяко трето заинтересовано лице да предостави информация или да изрази писмено становище за сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Срокът е седем дни след публикуването на съобщението на 26 юни.

И ние видяхме днес (вторник, 26 юни), че КЗК е образувала производство по сделката между “Инерком България” и ЧЕЗ . Това каза за “24 часа” Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията купувач.

Стоева припомни, че “Инерком” е подала заявление в антимонополния орган на 14 март, но комисията е искала допълнителна информация и затова едва сега е образувала производство. Оттук нататък тече срокът за произнасяне на КЗК по сделката, който е от 25 до 35 работни дни.

Стоева заяви, че ако КЗК разреши сделката, следват стъпките, които са записани в договора между ЧЕЗ и “Инерком България”. Тя отказа да коментира дали е осигурено финансирането на сделката, повтори, че се движат по сроковете по договора, нямало забавяне. “Продължаваме да работим съгласно графика и няма нищо притеснително”, заяви тя.