"Предстои решаване на проблема с БДЖ, няма да има продажба на активи, нито на вагони, нито на сградата на железницата. Това заяви транспортния министър Ивайло Московски в кулоарите на парламента във връзка с обявената за продажба сграда на железниците от частен съдебен изпълнител.

Московски посочи, че се водят преговори с кредиторите от седмица с цел намаляне на наказателните лихви.

"Споразумение към днешна дата може би ще бъде факт. Уточнява се размера на наказателните лихви, които ще бъдат намалени", акцентира министърът.

Той заяви, че въпросът е обсъден и с финансовия министър Владислав Горанов, като финансирането на железниците ще бъде под формата на безлихвен заем от държавния бюджет.

Московски коментира и тясно свързаната тема с железницата - концесията на летище София. Очаква се средства от нея да бъдат пренасочени към БДЖ.

"Решението на Министерски съвет, което беше издадено от служебното правителство, за прекратяване на концесията за летище София, беше възложено на следващия кабинет", посочи министърът.

"Трябваше да се направят консултации с международен консултант и да стартира процедурата по коригиран начин", посочи Московски.

Той допълни, че това е свършено и от октомври има сключен договор консултациите.

Московски заяви, че цялата документация ще бъде публикувана във вестника на ЕС, за да бъде достъпна до всички заинтересовани страни. Той посочи, че и БСП са концесионирали летищата Бургас и Варна, като го определи за добър икономически инструмент.

"Концесият на летище София не означава смяна на собствеността, то остава публична държавна собственост", акцентира Московски.