Страната ни е готова да произвежда коли. У нас работят над 170 фирми, които изработват авточасти. В края на годината ще се опитаме да сглобим автомобил, за да докажем, че можем, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той добави, че в момента се водят разговори с мощни компании в бранша. Според него България има потенциал да прави не само автомобили, но и електромобили, камиони, електрически бусове.

"По темата за образованието обаче трябва да се помисли сериозно, защото инвеститорите вече не говорят за корупция, а искат обучена работна ръка", добави министърът. По думите му в тази връзка кабинетът е предприел изменения на редица закони като за сините карти на висококвалифицирани специалисти отвън.

"Междуправителствените споразумения с Армения и Молдова вече са одобрени от техните правителства. Очакваме през септември това да се случи и с Украйна", посочи Караниколов. Следващия месец бизнессредите ще го информират какви са първите пречки при вноса на кадри, за да могат да се изчистят.

"При срещи с предприемачи ги уведомявам, че в скоро време България няма да е държавата с най-ниските заплати в ЕС", подчерта министърът. Той съобщи, че чужди компании продължават да идват у нас. В Агенцията за насърчаване на инвестициите към момента са подадени 20 заявления, две са за Пловдив.

Емил Караниколов направи първата копка на нов завод на турска компания край града на тепетата, в който ще се произвеждат фарове за световноизвестна марка немски автомобили. До 2023-а същата фирма възнамерява да построи общо 3 предприятия, като ще вложи в тях 40, 6 млн. евро. Планира се след 5 г. работниците в тях да достигнат 382 души. Заради голямато капиталовложение Караниколов връчи сертификат за инвеститор клас А на президента на компанията Ахмет Байрактар.