Окончателният доклад на МВФ за устойчивостта на гръцкия дълг, който се очаква в края на юли, ще бъде по-положителен от предишния, заяви представителят на Гърция в МВФ Михалис Псалидопулос в интервю за телевизионния канал на гръцкия парламент, предаде агенция АНА-МПА.

Псалидопулос каза, че споразумението в Еврогрупата поставя въпроса за дълга на по-сигурна основа, поне до 2032-2033 г. Същевременно представителят на Гърция в МВФ остави отворена възможността за предоговаряне на съкращенията на пенсиите от 1 януари 2019 г., като каза, че макар и вече договорени, "дискусията за това дали и как ще бъдат приложени мерките все още не е започнала". Това трябва да стане след август тази година, предава БТА. 

В коментар за договорените високи бюджетни излишъци, Псалидопулос подчерта, че "доколкото Гърция прилага договореностите и докаже на европейските си партньори, че не пропада отново към състояния от първото десетилетие на 21-и век, ще може да ги убеди, че настояването им за високи излишъци е прекалено и е вероятно в бъдеще да бъде предоговорено в голяма степен".