Напредъкът по ключовите проекти в енергийния сектор за региона в областта на природния газ и електроенергетиката са били обсъдени днес, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в резиденция "Бояна" след петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC. Тя допълни, че са коментирани и основните насоки и визия по отношение на възобновяемите източници. Разгледани са и въпросите и за енергийната ефективност, предаде БТА. 

Министър Петкова информира, че днес са били подписани и някои ключови документа, визирайки основно тези, които касаят изграждането на интерконектора Гърция - България.

Енергийният министър каза, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС са затворени три много важни досиета - Директивата за възобновяемите енергийни източници, Директивата за енергийната ефективност и Регламента за управление. По думите й тези три фундаментални законови разпоредби ще дадат възможност на държавите-членки на ЕС да изготвят своите стратегически планове в областта на енергетиката и да започнат да променят своята нормативна уредба, така че тя да съответства на всички законодателните инициативи по пакета "Чиста енергия за всички европейци".

Еврокомисарят по въпросите на климата енергетиката Мигел Ариас Канете изтъкна, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през последните шест месеца са постигнати значими резултати в областта на енергетиката. Той посочи, че са поставени цели за постигане на 32 процента във възобновяемите източници, както и 32,5 на сто в енергийната ефективност. Според него това са дори по-високи цели в програмите до 2030 г.

Канете отчете, че подписаните документи за изграждането на газови връзки в региона са от изключително значение, защото този регион е най-уязвим и значим в рамките на ЕС. Той допълни, че Европейският съюз е предложил да се възстановят съществуващите мощности в региона, като се укрепи съществуващата местна инфраструктура в региона на CESEC. Според него преходът към нова енергия в рамките на CESEC и регионалното сътрудничество в областта на енергетиката ще бъдат координирани от националните планове за действия и ще създадат условия за съвместна работа между всички държави.