Да се разреши лов на дива свиня до 31 декември тази година. Ловците да могат да стрелят по глигани и извън срокът, заложен в момента. За групов лов в закона сега пише, че може да се практикува от 1 октомври до втората неделя на януари. Целта е да се редуцира популацията, за да се сведе до минимум рискът от разпространението на африканска чума по свинете

Измененията са част преложения в в Закона за лова и опазване на дивеча, внесени от Александър Сабанов и негови колеги от “Обединени патриоти”.

Това ще стане като се включи възможност за групово ловуване всяка сряда, събота, неделя и официалните празници, така ще се осигурят 54 допълнителни ловни дни до края на годината. При 2557 ловни дружинки, сметките са за 138 078 ловни излета. Ако се отстреля поне по едно животно, ще се достигне до 111 367 бр. свине, каквито са допустимите стойности за борба със заразата.

В мотивите пише, че тези нива трябва да се постигнат максимално бързо, предвид непосредствената заплаха за проникване на заболяването и рискът за свиневъдния сектор. В България преките и косвени загуби в национален мащаб ще достигнат приблизително 0,5 млрд. лв., пишат вносителите.

Според тях са необходими спешни мерки, тъй като заболяването засяга домашните и дивите свине, предизвиква висока смъртност, за него липсват лечение и ваксина. Изкореняването й е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години.

В момента въпреки предприетите мерки заболяването е разпространено в Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус, Русия, Молдова и Украйна. Както и в държавите от ЕС- Литва, Латвия, Полша, Естония, Чехия, Румъния. Като най-рискови за проникването на заболяването у нас се очартават пограничните територии с Румъния. Там през последните две седмици има обявени десетки нови огнища, включително при диви свине в регион Тулча, разположен на делата на Дунав. Разстоянието от там до северната граница на България по права линия е под 200 км.

Вносителите дават пример и с Германия, където няма установени случаи на болеста, но са в повишена готовност. Превантивните мерки там включват промени във Феералния закона за лова. С тях се дава възможност на провинциите да определят изключения за извършване на лов по време на размножителния период. Дори се предвиждал по-интензивен лов от лица, които са без ловни права.

4,5 млн. лв. за борба с чумата по диви прасета

Земеделското министерство ще получи от правителството допълнителни 4,5 млн. лв., за да се предотврати появата на африканска чума по дивите прасета в България, реши Министерският съвет. 

Неотложните мерки са необходими заради усложнената епизоотична обстановка в цяла Европа. Те включват засилен граничен контрол при движението на живи животни, контрол върху личния багаж на пътниците, пристигащи в България, биосигурност в свиневъдните обекти, намаляване на броя на свинете на територията на страната и организиране и провеждане на лабораторен контрол. Мерките ще се извършват от агенцииите за храните, за горите, държавните горски предприятия и ловните сдружения.