14,2 млрд. евро е стокообменът на България със Западните Балкани за 2017 г. Увеличението е с 14,2 на сто. За първото тримесечие на 2018 г. ръстът бил 3,2%, а делът от общия стокообмен на България е 24,6%. Това е съобщил министърът на икономиката Емил Караниколов на среща на министрите на икономиката във Виена, в рамките на инициативата Берлински процес, която има за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани.

ЕС е най-големия търговски партньор на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на региона през 2017 г. Общата стойност на търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през миналата година възлиза на близо 50 милиарда евро.

Министър Караниколов изтъкна, че европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани са били сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Те съответстват както на дългосрочния стратегически интерес на България за сигурна и стабилна среда, която да насърчава икономическия просперитет на всички страни от региона, така и на подновения ангажимент на ЕС към тях, допълни той и добави, че неслучайно съседните на България страни, традиционно заемат водещи места в стокообмена ни“.