Тръгна от Бургас, хвана укрити 15 млн. лв. приходи

Започва втора вълна от масирани данъчни проверки и ревизии на онлайн търговци, научи “24 часа”.

Акцията е стартирала от морето, но ще обхване цялата страна. Целта е да се установи продължават ли да работят схеми, установени от 2017 г.

Укрити приходи за близо 15 млн. лв. в Бургаска област вече разкриха от НАП. Ревизирани са 54 физически и юридически лица, които е трябвало да внесат 1,4 млн. лв. данъци, но не са го направили.

Сега ще бъдат обложени със задна дата, съобщи говорителят на НАП в Бургас Христо Узунов.

Както “24 часа” писа, през 2017 г. всяка десета компания укрива обороти и печалби.

Инспекторите установиха две работещи схеми за това. При първата търговията осъществявали физически лица без фирмени регистрации. Някои от тях се оказали пощенски кутии. Схемата лъсна, след като бяха установени недекларирани доходи от над 250 хил. лв. с произход “наложен платеж”. Обяснението на уличените било, че пазаруват от името и за сметка на роднини.

Втората схема работела с регистрирани компании.

Някои от нарушителите издавали касова бележка за малка част от продадените стоки, но не осчетоводявали банковите преводи и наложените платежи.

Ревизии установили, че при поръчки за по-дребни суми всичко е изрядно, но по-големите липсвали в дневниците за покупко-продажби.

За да контролира онлайн търговците, НАП има специализиран софтуер, който следи за появата на нови фирми и търси връзката им с вече работещи или с доходите на свързани с тях физически лица.