Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в Шарково, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев по време на пресконференция във връзка с чумата по животните в страната и справянето с нея.

Днес екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. Сега в Шарково е останал един обект, който не е довършен, заради протести и барикади. Животните са били изкарвани от доброволци и са подплашвани към гората. Това заяви Ивайла Давидова от главна дирекция "Верификация на официалния контрол" към Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Изтеглена е и мобилната техника за дезинфекциране на входа на Шарково, заради посегателства, посочи още Георгиев. Той заяви, че са ритани табели, като имало е опити и за късане на маркучи. Шефът на областната дирекция в  Ямбол допълни "оттеглих хората си, за да не пострадат".

"Най-вероятно вирусът е пренесен чрез нелегално транспортирано животно от Турция", посочи Давидова. Тя добави, че това не е прецедент, тъй като при религиозни празници имало случаи на незаконна търговия. 

Към момента 4000 животни са били подложени на евтаназия, като налични огнища има в Ямболска и Бургаска област.

"Болестта е особено опасна, силно заразна и подходяща за биологично оръжие. Изисква се високо ниво на биосигурност и не включва поставяне под карантина", заяви Михаил Бащавелов, който е шеф на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград и председател на Съюза на ветеринарните лекари в България.