След изтичане на срока за обжалване и евентуално решение на ВАС е възможно да започнат преговори с “Индия пауър корпорейшън”

Ако ЧЕЗ реши да преговаря с други кандидат- купувачи на активите ѝ в България, то това ще е с “Индия пауър”, тъй като тя е класирана на второ място. Това каза за “24 часа” говорителката на ЧЕЗ - Прага, Алис Хоракова.

Чешката компания обаче още не е приключила с анализирането на решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което беше забранено на “Инерком” да придобие българските активи на дружеството в България.

Решението на КЗК беше публикувано на 19 юли, четвъртък. Оттогава и ЧЕЗ, и “Инерком” анализират.

В понеделник в компанията са получили официалното решение на КЗК и

срокът за

обжалване, който

е 14 дни, започва

да тече от

вторник Най-вероятно от Прага няма да започнат преговори, преди да е изтекъл срокът за обжалване. А ако “Инерком” подаде жалба във ВАС - докато не се произнесе и съдът.

Чешките медии още в деня, в който излезе решението на КЗК, започнаха да спрягат индийската компания като следващия преговарящ. Някои медии все още я поставяха в консорциум с българския търговец на ток “Фючър енерджи”. Компанията обаче бе извадена от пазара на еленергия по нейно желание и тъй като не можеше да плаща.

Достоверни източници обаче са убедени, че и тази компания е все още в сделката, тъй като не е получила обратно депозита от 1,7 млн. евро, индийците, които държат 70% дял в консорциума пък са платили 3,3 млн. евро.

Според депутати, присъствали на закритите заседания на комисията, на които спецслужбите са давали информация за кандидатите за бизнеса на ЧЕЗ у нас, е станало дума, че индийците преговарят за нов консорциум с българска компания. Братята Атанас и Пламен Бобокови ще държат 15% в него.

От офиса на

братя Бобокови

отрекоха да

участват в

сделката

за бизнеса на

ЧЕЗ в България

Техните имена се спрягаха на по-ранен етап от процедурата за продажбата на активите на ЧЕЗ. Те участваха в консорциум с турската STFA Yatirim.

В енергийния бранш твърдят, че не българи, а австрийски адвокати работят за индийските купувачи и те ще бъдат част от евентуалния управленски екип, ако сделката завърши в тяхна полза.

Говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова няма данни кои ще са партньорите на “Индия пауър”.

Решението на КЗК

извади напълно

от сделката

другата чешка

компания -

“Енерго-Про”,

която е собственост на милиардера Яромир Тесарж. Компанията участва с оферта за придобиване на активите на ЧЕЗ у нас.

Тя държи електроразпределението и електроснабдяването на Североизточна България. Като се има предвид, че КЗК видя опасение за господстващо положение при фотоволтаиците от 5 мегавата на ЧЕЗ и 100 на “Инерком”, то притежаването на електроснабдителен и разпределителен бизнес в Североизточна България ще излезе монопол.

За подобни ситуации предупреди още в петък пред “24 часа” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той заяви, че с решението си КЗК

обрича в

сделката за

бизнеса на ЧЕЗ

в България да

участват

само компании,

които нямат

активи у нас

Тъй като за тези, които имат бизнес в България, може да излезе, че има концентрация и господстващо положение.

Поне още 14 дни няма да е ясно какво е бъдещето на сделката между “Инерком” и ЧЕЗ.

И все пак на хоризонта стои индийската компания.

Коя е тя?

“Индия пауър корпорейшън” всъщност е част от тръста “Фондация Канория”, която обединява бизнеса на семейство Канория - бащата Хари Прасад и четирима от петимата му синове.

Неговата

стойност се

изчислява на 10

млрд. щатски

долара

Най-големият от синовете е Хемант Канория и именно той управлява “Индия пауър”, както и компанията за финансиране на строителна техника и секторни фирми SREI.

“Индия пауър” произвежда вятърна, соларна енергия и топлоенергия. Тя се занимава и с дистрибуция на ток, обслужвайки 618 кв. метра в Западен Бенгал, както и 1630 кв. метра в Гая, Бихар. Компанията обслужва въглищни находища, болници, държавни предприятия, промишлени и търговски обекти.

В тръста влизат още компаниите SIDCL, специализирана в жилищно и градско развитие - туризъм и хотелиерство, жилищно строителство, енергетика, вода, канализация, Xenolith Technology, която предлага IT услуги, както и бизнес списанието Business Economics.

Семейството притежава и център за хирургия и трансплантация на черен дроб, ръководен от един от братята - д-р Санджийв Канория. Той притежава и малката австрийска банка Hypo Alpe-Adria Bank, а преди това е развивал верига старчески домове във Великобритания. Една от инициативите на “Фондация Канория” е отварянето на училища в различни градове в Индия.

Тръстът използва

80% от

спечелените

средства за

реинвестиции,

10% за социални инициативи, а останалите 10% са за семейни разходи.

Хемант Канория започва да се занимава с бизнес още когато е 17-годишен. Баща му му дава две неработещи мелници, животинска ферма и търговска компания. Това е най-добрият начин един баща да научи децата си на отговорност - като тежестта падне на раменете им, казва Хемант пред индийската медия renewablewatch. Няколко години по-късно той и брат му Сунил основават компанията SREI. В момента Хемант Канория е член на борда на Индийския институт по информационна технология в университета “Неотия”, както и в института по мениджмънт в Делхийския университет.