Българските политици и чиновници почиват в 115 обекта с представителни и социални функции, почивни станции и обекти за обучение, собственост на държавата. Цените на нощувките в тях са почти символични - например 5 лв. в базите на МРРБ, 7,50 лв. в тези на МВР.Това е записано в доклад на Световната банка, поръчан от МС. 83% от тези имоти генерират загуби - средно 230 хил. лв. на съоръжение през 2016 г. Общо за проверените 115 бази - 22 млн. лв.

Като пример за базите с големи загуби е резиденцията на МС

“Евксиноград”

- 700 хил. лв.

загуби за 2016 г.

Почивната станция на МВР “Лазур” в Несебър пък е отчела загуба от 600 хил. лв.

Освен финансовите загуби държавата няма стратегия за управлението на обектите с представителни и социални функции.

Това, че те работят на цени, по-ниски от пазарните изкривява конкурентната среда и е предизвикателство за частните обекти, смятат от Световната банка. Експертите са категорични, че управлението на обектите е поверено на държавни служители без специализирани познания или умения. Тъй като тези обекти са собственост на различни миншстерства, няма равен достъп до тях за всички държавни служители.

Някои от държавните обекти работят без валидни сертификати за категоризация, а

има и такива,

които не са

категоризирани

Много от обектите са достъпни за външни посетители, които плащат от 15% до 100% над стандартната ставка за служителите. Дори и тази надценка не прави цените пазарни и така министерствата субсидират почивките и външните гости. Тъй като нямат изискване да обслужват приоритетно провеждането на семинари и конференции, допълнителен разход е наемането на хотели.

Държавата да се оттегли от ведомствените почивни бази и да не се конкурира с частния сектор, а да се концентрира в основните си функции, е основният извод от доклада.