Между 800 млн. и 1,3 млрд. лева може да достигне дупката между сумите за изплащане на обезщетения и приходите на застрахователите. Това посочи главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Към края на миналата година недостигът е бил към 60 млн. лв., но се очаква да достигне 1 млрд., като сред причините за това е решението на Върховния касационен съд, заяви Колчакова пред Нова тв. С него се разширява кръгът от хора, които могат да искат обезщетение.

Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини - съпрузи и деца, а сега обезщетение може да търсят братя и сестри, баби и дядовци, внуци и всеки, който може да докаже емоционална връзка със загиналия човек. Според асоциацията досега суми са се плащали на не повече от трима човека, а след решението на съда бройката щяла да се увеличи до 5 човека.

Възможностите за избягване на дефицита при застрахователите и елиминирането на риска от фалити са две - увеличение на цената на “Гражданска отговорност” или определяне на тавани на обезщетенията.

В публичното пространство вече се появиха мнения, че е възможно застраховката да достигне 800 лева и дори повече. Според Нина Колчакова обаче толкова рязък скок в цената не е възможен, тъй като хората масово няма да сключват полицата. Все още няма достатъчно съдебна практика, за да може да се каже колко трябва да се увеличат премиите по застраховката, за да се компенсират застрахователите.

За другия вариант - с определяне на таван на обезщетенията, обаче трябва да се направят законови промени. Според Колчакова България е сред страните в ЕС, в които се дават най-високи обезщетения при загуба на близък. “В Англия има лимит от 10 хил. паунда за близък, преживял болки и страдания от загубата на загинал при катастрофа. В някои държави има лимит на лицата, а в други - лимит на сумите или методика, по която се достига до тази сума. В България няма нито едно от тези условия, а се изплащат в пъти по-големи обезщетения спрямо която и да е държава, освен няколко южноевропейски, в които цената на застраховката е 800-900 лв.”, посочи Колчакова. Тя даде пример, че има иск от 29 братя и сестри на загинал.

Според доклад на КФН има огромна разлика в обезщетенията между имуществени и неимуществени щети. Средната стойност на изплатена претенция е 1362 лв. за имуществена щета и 57 748 лв. за неимуществена при автомобили. При товарните автомобили и автобусите материалните щети са 1333 лв., а нематериалните - 25 987 лв.