София е деветата най-изгодна дестинация за уикенд туризъм в момента в Европа. Това пише британското популярно издание Metro, цитирайки експертите на TravelSupermarket.

Средната цена на уикенда в София включително полета от Великобритания, настаняването и храненето през тези две денонощия излиза 150,98 лири на човек. Данните на TravelSupermarket се публикуват на всеки три месеца и статията на практика препоръчва пътуване до посочените градове в края на лятото и през предстоящата есен.

В класацията участват 10 европейски града, предимно в Източна Европа, за чието посещение експертите казват, че излиза най-изгодно като съотношение цена/качество.

Авторите изобщо не се спират на София. В текста се споменава само водещият в класацията град - литовската столица Вилнюс, където уикендът излиза 99,09 лири на човек. Според тях липсата на известност с нещо накарало ръководителите на туризма на Вилнюс да нарекат града си G-spot на Европа. Според авторите малцина досега знаели къде точно е Вилнюс, но щом хората открият града, той им се струва невероятен.

Полският град Краков е на пето място в класацията и за него авторите отбелязват, че преживява бум на интереса към себе си - търсенето на Краков като място за уикенд туризъм се е увеличило с 221% на годишна база. Вторият такъв град в Европа, отбелязващ бум на търсенето - Истанбул, бележи само 102% нарастване на интереса.

Други 10 известни европейски градове са влезли в друга класация на Metro - за най-скъпи уикенд почивки.

Тази класация се оглавява от Дубровник, където британецът би похарчил 292 лири за един уикенд, следват Хелзинки и Брюж със съответно 289 и 265 лири, на четвърто място е Млага, а на пето - Рейкявик.

В Любляна, която е класирана на шесто място, британецът би похарчил 257 лири за един уикенд, същата сума само с няколко пенса по-малко би похарчил и в Севиля.

Последните три града по най-скъпи уикенд почивки в Европа са испанският Гранада, където почивката струва 242 лири, датската столица Копенхаген с 241 лири и накрая Флоренция, където британецът би похарчил 238 лири, за да пристигне, настани се и се храни през уикенда.