Да отпадне задължението за присъствие на длъжностно лице от горското или ловно стопанство при провеждането на подборния отстрел на дива свиня. Това предложение е направено с промени в правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Те са публикувани за обществено обсъждане, а до 5 октомври всеки заинтересован може да изрази мнението си по тях. 

Според измененията в ловностопанските райони, предоставени на ловните дружини, изискването за присъствие на длъжностно лице при осъществяване на подборен лов отпада, независимо от начина на провеждането му.

Тъй като с промените се повишавал риска от извършване на нелегална търговия с месо и дивеч, за да се засили контролът индивидуалното ловуване  ще може да се извършва след предварително представени в държавните горски и държавните ловни стопанства графици, съдържащи името на ловеца, местността и датата.

"Това дава възможност за извършване на периодични проверки от контролните органи, което ще има дисциплиниращ ефект върху ловуващите", мотивират се експертите. 

"За съжаление към момента служителите от тези стопанства са крайно недостатъчни за обезпечаване на изискването за присъствие по време на лова. Успешният отстрел на дива свиня чрез подборно ловуване се осъществява основно вечер, което допълнително затруднява осигуряването на длъжностно лице", гласят мотивите на земеделското министерство.

Промените се налагали във връзка с превенция на африканската чума по свинете и необходимостта от редуциране броя на дивата свиня. 

"Подборният лов към момента е единствения начин, чрез който може да отстрелват дивите свине. С оглед спешната необходимост от редуциране броя на дивата свиня и невъзможността към момента в рамките на действащото законодателство да се реши този проблем, предлагаме подборният лов на дива свиня да не се извършва в присъствието на длъжностно лице от горското или ловното стопанство, освен при подборния отстрел по линия на организирания ловен туризъм", се посочва в доклада към промените. 

Към момента индивидуалният лов на дива свиня бил единственият начин за редуциране броя на вида. От началото на годината до сега са издадени около 500 разрешителни за отстрел, което се оказва недостатъчно, за да се изпълнят поставените цели. Причината за малкия брой издадени разрешителни за отстрел е изискването за присъствие на длъжностно лице, обясняват експертите. 

Заинтересованите страни били ловните сдружения, респективно ловните дружини и членуващите в тях ловци, придобили право на подборно ловуване на дива свиня – около 180 ловни сдружения в страната, 2800 ловни дружини и около 80 000 ловци.

Контролните органи в лицето на държавните горски и държавните ловни стопанства – около 190.  Включени са и животновъди, отглеждащи източнобалканска свиня (полудива свиня), както и такива с домашни прасета. 

Проектът с промени е подкрепен от катедра „Лов“ в Лесотехническия университет и от Професионалната ловна асоциация.