Обсъждат се не само

цените, а и доставките

“Булгаргаз” е поискал среща с ръководството на “Газпром” и тя ще бъде скоро, но дата все още не е уточнена. Това заявиха осведомени източници от енергетиката.

По повод думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, че “Газпром” е поканила България за преразглеждане на цените на природния газ, от “Булгаргаз” заявиха, че не могат да коментират изявления на председателя на независимия регулатор.

Вероятно е той да разполага и с източници на информация, които не са достъпни за регулираните дружества - например кореспонденция с ЕК, допълниха от газовото дружество.

На предстоящата среща се очаква да бъде обсъден целият договор за доставка, който е до 2022 г., а не само цените, казаха експерти.

“Булгаргаз” щял да настоява за промяна на газовата година, която сега е от януари до януари, докато в Европа тя е от октомври до октомври.

Ще се обсъжда и откъде България ще получава газ след пускане на “Турски поток” - от Румъния или от Турция. Това е важно, тъй като българското дружество догодина ще се явява на търгове за резервиране на капацитет от газопроводи за 2020 г.

“Булгаргаз” подписал и нови договори с всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, и крайни снабдители. От дружеството твърдят, че са постигнати отлични партньорски взаимоотношения с всички.