Фонд на фондовете ще финансира компании с 26,4 млн. лв., съощбиха от ведомството. Стартира 2-а тръжна процедура за избор на финансови посредници за изпълнение на финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“, която е с бюджет 26,4 млн. лв. Финансирането е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщиха от ведомството.

Финансирането ще бъде разделено на девет обособени позиции с ресурс от 1 млн. лв. до 6 млн. лв., като средствата ще се предоставят под формата на микрокредити.

Финансовият инструмент има за цел да подобри достъпа до финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия.

Част от програмата включва финансирането на предприятия, собственост на лица от определени уязвими групи. Сред тях са хора, които са безработни над 6 месеца, както младежи до 29 години, хора с увреждания и на социални предприятия.

Максималното финансиране от Фонда на фондовете е до 90% от сумата на всеки индивидуален кредит. Финансовите посредници следва да осигурят останалите 10 %.

Финансовият инструмент ще привлече и допълнителен частен капитал, насочен към постигане на публичните политики на пазара на труда. Новата процедура е с обновени параметри по отношение изискванията към финансовите посредници относно минимален процент на съфинансиране, условията за кандидатстване и обезпечения от страна на крайните получатели и други. Така ще се създадат условия за увеличаване на заетостта на хората с увреждания и е предпоставка за създаване на допълнителна социална отговорност на предприятията.

Средствата от Фонда на фондовете са с нулева лихва, а съфинансирането от посредника е на пазарни лихвени нива, като крайните получатели ще заплащат средно претеглена лихва, която е значително по-благоприятна от пазарната. С кредитите компаниите ще могат да придобиват материални и нематериални активи.

Размерът на микрокредитите е от 5000 до 48 895 лв., а срокът на погасяване е до 10 години. Компаниите могат да се възползват и до 2 години гратисен период за главницата по кредита.