В рубриката “Новата БГ икономика” разказваме историята на серия от успешни предприемачи, реализирали успешно идеите си в България. Те са стартирали бизнеса си, подкрепени от Групата на Българската банка за развитие.

“ВелаКлиник” работи в София и Пловдив

Когато са болни, бебетата трябва да бъдат преглеждани всеки ден. Това е основният принцип, около който е създадена денонощната детска поликлиника “ВелаКлиник”. Това е и съществената разлика между нея и повечето стандартни общопрактикуващи лекари.

Моделът е въведен от създателя на поликлиниката д-р Атанас Янчев и е плод на дългогодишния му опит с малки пациенти. Той препоръчва децата от 1 до 3 години да бъдат преглеждани поне през ден.

През 1987 г. д-р Янчев е назначен за участъков лекар на ромския квартал “Лозенец” в Стара Загора, който тогава е на едно от първите места по детска смъртност в България.

“Задължих се да преглеждам бебетата до 1 година всеки ден. Беше доста трудоемко, но в резултат на този системен мониторинг нито едно дете не почина”, спомня си той.

Категоричен е, че ако децата се наблюдават ежедневно и

системно се следят

промените в

състоянието им,

не може да се допусне пропуск в хода на болестта, което да доведе до тежки усложнения.

Според собственика на “ВелаКлиник”, за да сработи този модел, е необходима добра информационна система под формата на електронни досиета, всички в екипа да изповядват сходни принципи в медицината, професионално да се познават и да разбират ходовете си.

Клиниката работи денонощно, не затваря никога вратите си и е финансово достъпна. За да може едно семейство да бъде преглеждано всеки ден, и то в частен кабинет, е трудно да плаща многократно. Така се ражда идеята за абонамент. Срещу месечна такса родителите могат да водят децата си на преглед неограничено във всеки момент, когато решат.

“ВелаКлиник” вече е с клонове в София и Пловдив. Стилът ѝ на работа очевидно се харесва - в Пловдив пациентите са над 1300 семейства, а в София – над 400. За 20-годишната история на клиниката

през нея са минали

около 10 000

семейства

от различни държави и етноси. Според лекаря страната ни има силна школа по педиатрия. Част от принципите ѝ обаче са изоставени и забравени с реформите в здравния сектор.

“Когато се обяви реорганизацията на здравеопазването, осъзнах, че амбулаторната педиатрия от миналото, която беше много добре организирана, се унищожава. Създаваше се вакуум. Личният лекар не може изцяло да замени професионално организираната система за амбулаторна педиатрия, дори ако самият той е педиатър”, казва д-р Янчев.

Споделя, че бизнес начинанието му стартирало “на инат”, след като купил партерен етаж от къща пред ДКЦ в Пловдив.

“Реших, че ако човек избере свободен модел на развитие, който да зависи само от неговите усилия, може да се конкурира успешно дори с общоприетата система”, споделя собственикът на “ВелаКлиник”.

В този период много от доказаните лекари излизат от системата или са пенсионирани.Това му дава шанса да започне работа с едни от най-добрите педиатри в града.

“Събрах някои от елитните лекари, които са били мои асистенти и учители. Когато са обединени в един екип и

им се предостави

възможност да

правят медицина,

насочена към най-добрия възможен резултат, нещата се получават”, казва д-р Янчев.

Припомня си трудното начало, съпътствано и от световната икономическа криза.

В същото време “ВелаКлиник” започва дейност и в София и се отваря възможност да се закупят помещенията, в които работи екипът на здравното заведение.

“Вече разполагахме с определен ресурс, но недостатъчен, за да осигурим цялата сделка. На фона на кризата медицинският бизнес винаги се е развивал успешно, но всички други дейности са засегнати”, споделя предприемачът.

Той кандидатства в различни банки и докато търси оферти в интернет, попада на Микрофинансиращата институция “Джобс”, част от Групата на Българската банка за развитие. В рамките на 4 месеца финансовата институция преценява възможностите на здравното заведение.

“Нямахме големи очаквания да ни кредитират, защото не бяхме работили заедно. Когато банката се убеди, че създаденото от нас е ценно и уникално и се развиваме добре, одобри кредита ни. При това с напълно приемливи и изпълними условия. Никоя друга банка не ни помогна”, спомня си д-р Янчев.

Така “ВелаКлиник” получава подкрепата на програма “Втори шанс” на МФИ “Джобс”, чиято мисия е подпомагането на бизнеспроекти, в които самите финансисти започват да вярват, дори да ги намират в леко затруднение.

По същото време пациентите на “ВелаКлиник” в София са малко над 200, но днес броят им е удвоен, което се обяснява само с едно – доверие.

“В родната здравна система в момента за 2000-3000 човека се грижи един семеен лекар. Дори да е добър, той не може да ги преглежда достатъчно често. Това е дефект на системата”, казва д-р Янчев.

В неговата клиника майките водят децата си още в началните часове и през първия ден от болестта, когато тя още не се е развила. Само

след едно-две

денонощия

картината

се изменя

и прогресира. Затова са чести усложненията на редица състояния, а броят на развитите бронхити и пневмонии е голям, твърди лекарят.

Във “ВелаКлиник” за същия брой пациенти се грижат 10-15 лекари, работещи денонощно и в двата града, свързани с единна електронна информационна система. Болните получават и неограничени телефонни консултации.

“Резултатът е диаметрално противоположен - значително по-малко усложнения и минимален брой хоспитализации. По този показател “ВелаКлиник” се мери с най-добрите практики в Европа и САЩ”, горд е медикът.

В екипа му има и млади медици. За да ги мотивира, здравното заведение създава модерни дневни стационари с техника за венозна терапия и съпътстващи лаборатории. Осигурява им чудесни условия за развитие и специализация, както и добри доходи.

В клиниката грижата за децата се осъществява в амбулаторни условия, също както в болница. Предимството е, че в условията на дневния стационар на “ВелаКлиник” детето си стои вкъщи, като всеки ден ходи на вливания и прегледи, докато бъде излекувано.

Д-р Янчев определя клиниката като маркетингова организация, но различна от банка например. Там не се занимават с анализ на поведението и психологическия профил на клиентите си.

“Всички майки искат най-доброто за детето си,

искат да знаят

всичко

Срещали са неискрено отношение в здравната система, чувствителни са и с право. Към родителите подхождаме с разбиране и уважение”, казва лекарят.

Според него добрите педиатри трябва да са добри психолози и да печелят доверието на родителите.

Частичната информираност и склонността към самолечение понякога са изпитание в комуникацията лекар-пациент. “ВелаКлиник” обаче изповядва своя философия, според която лекарят трябва да е толерантен и да проявява търпимост и такт.

“Искам моите служители да обясняват на родителите какво е състоянието на детето им, каква е причината и накъде могат да се развият нещата в следващите 5-10 дни. Когато са наясно какво се случва и усетят откритост, родителите се превръщат в сподвижници на процеса. Извън този формат на общуване те стават психологически противници и целият процес се разпада. Ние лекуваме децата чрез майките, затова трябва да действаме заедно”, убеден е д-р Атанас Янчев.

Детската клиника работи в София и в Пловдив.
Детската клиника работи в София и в Пловдив.