Фонд на фондовете отвори предварителните оферти за мениджър на 24, 1 млн. евро на Фонд за рисков капитал. Лазар Петров, началник отдел "Финансови инструменти и оперативни програми" отвори офертите на кандидатите в централа на финансовата институция.

"Публичния ресурс, който ще достигне до крайните получатели, е приблизително 24, 1 млн. евро. Ще бъде мобилизиран и допълнително 30% частен ресурс към средствата", посочи Петров. Финансирането е по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК).

Средствата са насочени към високотехнологични, иновативни малки и средни предприятия в ранен етап на развитие. Предприятията ще могат да се възползват от инвестиции в размер от 750 хил. до 3.5 милиона евро.

Обединенията, които подадоха предварителни оферти, са „Морнингсайд Хил мениджмънт“ и „Блек Пийк Венчърс“. През октомври предстоят срещи с обединенията и преговаряне на параметрите, предложени по тях.

Петров посочи, че сред основните фактори за избор на мениджър е опитът на кандидатите. Целта на Фонд на фондовете е до края на годината процедурата за избор на финансов посредник да бъде финализирана.