Иска информация от Кипър и за лиценза на инвестиционен посредник, който иска да работи у нас

Комисията за финансов надзор е изпратила писмо до регулаторния орган на Кипър, става ясно от последните решения на финансовия регулатор.

От тях става ясно, че инвестиционният посредник Ur Trade Fix Ltd е получил лиценз да открие клон в България.

След казуса с “Олимпик” обаче надзорната комисия е предпазлива.

Тя е изискала от Кипър допълнителни данни за статута на посредника, данни за неговата финансова история, както и резултатите от проверката при издаването на лиценза, твърдят запознати.

До получаването на отговора комисията официално е уведомила Ur Trade Fix Ltd, че няма право да извършва дейност на територията на страната ни преди получаването на допълнителната информация от кипърските им колеги.

На същото заседание, финансовият регулатор е взел решение да отправи запитване до Кипър. В него е поискана допълнителна информация преди да бъде изпълнено неговото искане за предприемане на действия за извършване на определени плащания и банкови преводи от банковата сметка на “Застрахователна компания “Олимпик" клон България” КЧТ.

От КФН съобщават, че тези действия са предприети, защото са засечени преводи и плащания от банковата сметка на застрахователния клон в България

През август т. г. лицензираният в Кипър застраховател фалира и остави над 200 000 българи без задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Щетите за българските водачи са за над 9 млн. лева.

В края на август кипърският застрахователен надзор обаче поиска от българския клон на “Олимпик” да си плати дължимите суми за своите служители, социалните осигуровки и ползваните правни услуги.

Кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на “Олимпик” и сключените от нея застрахователни договори.

Тези негови задължения произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които той е страна, обещаха тогава от Кипър.

Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици, уточниха обаче оттам.