Финансовото министерство и БНБ съгласуват в момента текстове за промени в банкови закони, които ще бъдат изпратени за съгласуване с ЕЦБ.

Изискването за съгласуване е записано в решение на Европейската централна банка. То предвижда към заявлението за членство в банковия съюз да бъдат приложени законодателни текстове, които разписват ролята на ЕЦБ по надзор над банките, които работят у нас, който трябва да стартира от датата на т.нар. “тясно сътрудничество”.

Това съобщиха от финансовото министерство по повод медийни публикации, според които България не била подала всички приложения към молбата си за членство в банковия съюз и чакалнята за еврозоната.

От ведомството на Владислав Горанов уточняват, че формалната процедура за тясното сътрудничество се прилага за първи път от създаването на единния надзорен механизъм, който е част от банковия съюз.

На 18 юли т.г. България изпрати заявление за тясно сътрудничество в рамките на Единния надзорен механизъм, с което да осигури изпълнение на едно от предварителните условия, за които страната ни настоя в писмото си за намерения - за едновременно членство в механизма за тясно сътрудничество на банковия съюз и в чакалнята за еврозоната.

Този процес се очаква да приключи в рамките на една година, припомнят от финансовото министерство. Оттам са категорични, че българските институции следват стриктно и координирано приетия от правителството План за действие, който включва мерки за присъединяването ни към двата механизма.