Нулевата ставка на корпоративния данък върху неразпределената печалба на компаниите ще повиши икономическата ефективност и ще доведе до ръст и повишаване на стабилността в икономиката в България. Тези фактори от своя страна биха довели до нови чуждестранни инвестиции в страната, които според последните данни са намалели с над 10 пъти през последните 10 години. Това каза икономистът Стефан Стоянов от Експертният клуб за икономика и политика /ЕКИП/, автор на доклада "Предложение за реформа на корпоративния данък в България - нула процента ставка върху неразпределената печалба на компаниите".

На пресконференция в БТА експертите изложиха аргументите си за предлаганата реформа. Според тях другите ефекти от нея ще са повишаване на покупателната способност на населението и осветляване на част от сивия сектор. Реформата няма да има негативен ефект върху държавния бюджет, категорични са те, предава БТА.

Сред факторите, които правят корпоративния данък върху неразпределената печалба на компаниите несправедлив, Стоянов посочи и това, че той води до двойно данъчно облагане - веднъж като печалба на фирмата и втори път като дивиденти, след разпределянето им между собствениците.

Корпоративният данък освен това носи много малка част от държавните приходи - едва 5 процента на година са общите постъпления от него. Това е така, защото компаниите нямат стимул и не плащат този данък по легални и нелегални начини.

Повишеното потребление, стимулирано от реформата, ще доведе до увеличаване на приходите от други данъци като ДДС и Данък общ доход. Според Стоянов ДДС е най-ефективният данък в България, а приходите от косвени данъци от над 56 на сто от всички данъчни приходи в хазната е най-високият процент в ЕС, където той е средно 36 на сто.

В доклада си икономистите от ЕКИП изследват влиянието на корпоративния данък върху икономиката и правят сравнителен анализ с държави като Естония, където преди 18 години данъкът бива премахнат изцяло. Там в момента общите данъци и приходи са с увеличаваща се тенденция, има висок икономически растеж и спад на безработицата.

Според икономистите от ЕКИП точно сега е най-подходящият момент да се въведе данъчната реформа у нас. Сред аргументите за благоприятната среда са - икономическият растеж, повишаването на бюджетните приходи и сериозните бюджетни излишъци през последните години. "Всички тези фактори ще доведат до много по-плавно преминаване на предлаганата от нас система на данъчно облагане и липсата на корпоративен данък няма да се усети", коментира Стефан Стоянов. По думите му България има огромна нужда от подобна реформа. "Ние може да бележим икономически ръст от 3 процента, но в същото време сериозно изоставаме от останалите европейски срани, от бившия Източен блок, които са с по-ниска стартова точка, но бележат много по- голям ръст от нас", добави икономистът.

Големият дял на сивата икономика, ниският икономически растеж и спадът на преките чуждестранни инвестиции са факторите, които налагат реформата, каза още Стефан Стоянов.