9 крана, от които би могло нерегламентирано да се източва алкохол са открити при митническа проверка във Винпром Поморие. Това съобщи  на извънреден брифинг пред журналисти зам. шефът на митниците Юлиан Мирков. Към момента няма данни да е изнасян нелегално алкохол. На крановете обаче няма монтирани измервателни уреди, които да предават информация за изнесени количества към сървъра на митниците. Някои от тях са с  голям капацитет- 5-литров съд се запълва за 45 секунди. В заключено помещение в данъчния склад в Поморие са намерени петлитрови туби с мастика и ракия.

Нарушения били открити и в данъчен склад на "Винекс Славянци". С полеви тест митничарите установили, че уредът визуализира на дисплея си движение на акцизен продукт, но не натрупва информация, която да се предава към Агенция „Митници“

За 48 часа са запечатани инсталациите в Поморие и Славянци, където са установени нарушенията, а не целите заводи, съобщи Мирков. И подчерта, че “към момента не говорим за престъпление, а за административни нарушения”. Вече били наложени обезпечителни мерки на части от двата обекта, където се намират доказателствата.

В останалите четири проверявани от митниците обекта - в Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч, не били открити съществени нарушения, каза той. И бе категоричен, че ще има проверки навсякъде, включително  и във Винпром „Пещера“

Нарушения били открити и в данъчен склад на Винекс “Славянци”. С полеви тест митничарите установили, че уредът визуализира на дисплея движение на акцизен продукт, но не натрупва информация, която да се предава към Агенция „Митници“.


Йордан Панайотов, изпълнителен директор на “Черноморско злато”:

В Поморие крановете ги има от 15 г., през тях пробваме вкуса на дестилата

“Бях много изненадан от съобщението. Проверката тече от дни в целия винзавод, всичко минава нормално и изведнъж ще излезе, че сме някакви престъпници и едва ли не сме готови за затвора. Това заяви за "24 часа" изпълнителният директор на завода Йордан Панайотов. Въпросните кранове са 16 кранчета, разположени на 16-те ни колони за дестилация. Те са конструктивно там от 15 години, досега всяка година има по 2-3 митнически проверки, до този момент това не е било проблем. Те служат за органолептична проверка на дестилата, докато още не се е превърнал в краен продукт, ако трябва нещо да се промени, каза още той. И добави: Вчера разговаряхме за тях, и предложихме на митническия екип, който прави проверката, след като ги притеснява това, да сложат тапи, да ги пломбират и от тях да падат само капки, за да можем все пак да си вършим работата.

Всичките колони за дестилация работят само по време на гроздобер, а през останалото време - от 2 до 4, толкова ни е мощността на парата и загряването. Гроздоберът е пред провал, производителите няма къде да си преработват гроздето. Очевидно пречим на някого, аз оставам с такова впечатление. Като контролен орган митницата трябва да дава право и възможност при нарушения, е да се поправят, а не да пречи, като затваря инсталации. Честно казано, ние плащаме заплатите чрез акцизите и го правим най-съвестно. А по отношение на тези туби с ракия и мастика, открити в заключено помещение- с мастиката са промивани резервоарите, събрани са в 4 туби, които миришат на етанол.

Клип от проверката в Поморие, показан от Агенция "Митници".