Фонд на фондовете заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие(ЕБВР) ще финансират водни проекти със 230 млн. евро. Финансовите институции подписаха оперативно споразумение за сътрудничество за изпълнението на финансов инструмент за развитие на водния сектор.

Средствата, който ще достигнат до крайните получатели за развитие на водния сектор са в размер на 230 млн. евро. Фонд на фондовете предоставя 115 млн. евро публични средства и мобилизира допълнителен ресурс от ЕБВР, чийто минимален праг, трябва да е поне същия като този на фонда.

„Това е знаково споразумение, чрез което се комбинират публични средства с допълнително частно съфинансиране, които имат за цел подобряването на инфраструктурата във водния сектор и качеството на живот в България.“, каза изпълнителният директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева.

"За този инструмент търсихме партньор, който да има опит във финансирането на инфраструктурни проекти.", посочи още Георгиева за избора на ЕБВР.

„Сътрудничеството е прекрасен пример как държавите членки на ЕС могат да ползват ресурси от европейските структурни и инвестиционни фондове по интелигентен и ефикасен начин. Чрез управлението на европейски фондове и мобилизирането на собствени ресурси, ЕБВР ще подкрепи инвестиции, които ще донесат дългосрочни и устойчиви ползи на водния сектор и хората в България.“, акцентира директорът Общинска структура и околна среда в ЕБВР Сюзън Горенсон.

"Споразумението ни приближава към цивилизацията, към която се стремим, посочи екоминистърът Нено Димов при подписване. Той допълни, че юли е отворен ресурс от над 1.5 млрд. лв., който ще е достъпен за 14 ВиК дружества, които трябва да имат собствено съфинансиране и именно този финансов инструмент ще гарантира това. "Аз очаквам успешен резултат до следващите 5 години“, допълни Димов.

Финансовият инструмент има за цел да допълни безвъзмездното финансиране от оперативната програма за финансиране на допустими проекти на ВиК операторите. Очаква се средствата по финансовият инструмент да представляват до 20% от общите разходи на проекта.

Финансирането е по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. ВиК операторите ще получат дългосрочно заеми, както и гаранции за търговски банки, предоставящи кредити за финансиране на допустими проекти на операторите.

Заемите ще могат да се погасяват в срок до 15 години, като има и до 3 години гратисен период. Георгиева посочи, че заемите ще се предоставят на по-добри от пазарните предложения.

Тя посочи, че ще бъдат предоставени средства за осигуряване на техническа помощ и оптимизация на дейността на ВиК операторите. Целта е повишаване на ефективността и финансовата им устойчивост.

"Доказахме, че финансовите инструменти на територията на страната, могат да се управляват добре", заяви зам.-министърът на финансите Маринела Петрова и допълни, че споразумение е знаково. Тя акцентира, че Фондът на фондовете е важен орган, който е видим в публичното пространство и не само за широката публика, но и за крайния бенефициент с предложенията, които са достигнали до крайните си потребители

„Тепърва трябва да докажем, че участието на частен ресурс за финансиране на толкова важен публичен сектор, като предоставянето на ВиК услуги, е възможно и в България“, заяви зам-министърът на регионалното развитие.