Променят НК и три закона, за да се наказва и със затвор

Три бранша - производители на цигари, на алкохол и на горива, подкрепиха поправки в Наказателния кодекс, които да криминализират нелегалното производство на акцизни стоки.

Това стана ясно на заседание на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика. Председателят Емил Димитров ги бе поканил, за да обсъдят промените.

Представителите на производителите настояха праговете за определянето на това кога една дейност ще попадне под разпоредбите на НК, да са различни. От алкохолния бранш са притеснени дали новият режим няма да направи производителите на ракия в селските казани престъпници.

Бизнесът призова депутатите да обмислят внимателно промените, за да не се превърнат те в средство за репресия срещу легалните компании.

Комисията реши промени да има в Наказателния кодекс и в три закона - за акцизите, за горивата и за виното и спиртните напитки, за да е ясно кои нарушения ще се криминализират и ще се наказват и със затвор.

Да се създаде регистър за съоръженията, с които се произвеждат цигари и алкохол, към икономическото министерство, реши комисията.

Законовите промени, които да криминализират подготовката за нелегално производство на акцизни стоки, бяха поискани от главния прокурор Сотир Цацаров преди десетина дни. По неговите предложения вече има работна група към правосъдното министерство, която подготвя текстове за поправки в Наказателния кодекс.