Компанията е ангажирана със социални, икономически и екоинициативи

От 2006 година досега дъщерните компании на AES България - ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” и ветроенергийният парк “Свети Никола” край Каварна, са инвестирали близо 14 милиона лева в социални програми в страната.

Като отговорна пред обществото компания AES България е ангажирана с широк кръг от социални, икономически и екологични инициативи, чрез които се стреми да подобрява качеството на живот на общностите в регионите, където компанията оперира. Една от основните целеви групи в социалната политика на компанията са подрастващите. Затова компанията инвестира в образование и грижа за децата и младежите.

Като част от програмата за корпоративна социална отговорност, AES България инвестира 4,4 милиона лева в пълното реновиране и реконструкция на Младежкия център в Гълъбово. Той бе открит през 2016 г. и е най-модерният в региона.

Проектът включва цялостен ремонт на старата сграда, както и изграждане на нови съоръжения за спорт и отдих. Озеленяването на околните пространства е част от проекта за рехабилитация, с което се променя напълно общият изглед, а пространството се превръща в красив парк за отдих и развлечение на местните жители с площ 45 декара.

В момента комплексът на Младежкия център предлага голяма спортна зала, зали за народни танци и художествена гимнастика, компютърна зала, закрит и открит фитнес, детски площадки и покрита сцена за концерти.

Благодарение на финансовата подкрепа на AES България в село Обручище продължава да бие училищен звънец. ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” е поела издръжката за транспорт и обяд на учениците, разходите за отопление и осветление на училището и подпомага финансовата издръжка на школото, за да не се налага на децата от селото да пътуват десетки километри всеки ден, за да получат образование.

През септември 2018 г. за десета поредна година ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” подари на 108 първокласници в община Гълъбово ученически раници, пълни с учебни пособияи помагала.

Всяка година за 1 юни AES България организира специални събития, с които прави празника на децата от Гълъбово още по-вълнуващ. През 2018 г. компанията подари на малчуганите от региона представление на музикалната постановка “Макс и Мориц” с артисти от Театрално-музикалния център - Кърджали. Всички деца от 1-и до 4-и клас на територията на общината, както и всички възпитаници на детските градини в региона и на Дневния център за деца с увреждания бяха поканени на представлението.

През април всяка година служители на AES България вземат участие в ежегодната инициатива за почистване на местността Хайдушкото кладенче край Гълъбово. Кампанията се провежда по повод Международния ден на Земята - 22 април, и е насочена към опазване на климата.

Всяка година AES България съвместно с община Гълъбово организира традиционен конкурс за най-оригинална мартеница, изработена от ученици от общината. Участие имат ученици от трети до шести клас. Най-красивите творби печелят еднодневна екскурзия до избрана дестинация от 100-те национални туристически обекта на България, а за всички участници има вкусна торта за награда.

По традиция AES България подарява мартениците, създадени от децата в Гълъбово, на българския президент, министър-председателя и ръководители на държавни институции с пожелания за здраве и благоденствие.

Всеки декември компанията и нейните служители даряват топли дрехи и обувки на 100 деца от социално слаби семейства от Гълъбово и региона. Благотворителната инициатива е под надслов “Дървото на ангелите”.

Като част от програмата за корпоративна социална отговорност през 2014 г. ВяЕЦ “Св. Никола” дари 50 000 лв. за закупуване на оборудване за кино “Петър Слабаков” в Каварна. Компанията традиционно подпомага културното и образователно развитие на общината и финансира различни здравни и инфраструктурни проекти в полза на местните хора. ВяЕЦ “Св. Никола” дари дигитален ехограф и дигитален рентгенов апарат за нуждите на Медицински център 1 - Каварна.

В рамките на КСО програмата си в община Каварна компанията изгради повече от 52 км пътища и над 200 км полски пътища. ВяЕЦ “Св. Никола” дари интерактивни учебни дъски за всички учебни заведения в Каварна. По този начин компанията подпомогна въвеждането на новите технологии в учебния процес в България. Средствата, вложени в програмата, възлизат на 730 000 лева.

AES присъства в България от 2001 г. и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 29 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. Корпорацията е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Тя осигурява достъпна и устойчива енергия в 15 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници.

Нейните служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. AES е в топ 3 на престижната класация на Zippia за 2018 г. за най-добрите работодатели в Арлингтън, Вирджиния.

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор у нас за последните 29 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева.
AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор у нас за последните 29 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева.
Всеки декември компанията и нейните служители участват в инициативата “Дървото на ангелите”.
Всеки декември компанията и нейните служители участват в инициативата “Дървото на ангелите”.