Общините ще получават вече 50% от това, което плаща концесионерът на минерална вода, чието находище се намира в района на общината, а не 30% както досега. Това предвижда проект на нова наредба за концесиониране на минерални води, която екоминистерството пусна за обществено обсъждане. Тя се приема заради новия концесионен закон, който влезе в сила на 2 януари 2018 г.

Процедурата за концесиониране на минерална вода вече става само една – състезателна процедура на един етап, като не се допуска договаряне между кандидата, от една страна, и общината или държавата, от друга. Досега имаше различни състезателни процедури. При новата кандидатите ще подават наведнъж заявление и оферта, които трябва да се отворят публично.

Максималният срок на концесията за минерална вода се изравнява с този за останалите подземни богатства – 35 години. Той обаче не е задължителен и може да е и по-кратък. Сключените досега договори запазват действието си до края на срока им, но условията по тях трябва да отговарят на новия закон и на новата наредба. В България има 15 държавни концесии за минерална вода и 8 общински.

От концесионни плащания за експлоатацията на минералните извори годишните приходи са в рамките на 3 млн. лв. Ако промените в наредбата бъдат приети, то общините ще си разделят близо 1,5 млн. лв.

Най-значителни от концесията на минерални води имат Столичната община, Девин, Хисаря, Балчик, Сандански, Берковица и Велинград.