Автомобилите, които замърсяват повече ще плащат по-висок данък – увеличението може да достигне от 6 до 10 лв. Това каза  министърът на финансите Владислав Горанов след проведен коалиционен съвет в Министерски съвет.

"Цена 1000 лв. за „Гражданска отговорност“ не стои на дневен ред - подобна тема е спекулация, целяща създаването на обществено напрежение", каза още той.

„Макар да не е пренебрежима сума, е по наши оценки малко, на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на атмосферния въздух“, обясни той и припомни за напредналата фаза на наказателната процедура срещу България по отношение чистота на въздуха.

„В съшия момент да не вземаме никакви мерки, след като сме се превърнали в гробницата на Европа за стари коли и след като очакваме през следващите няколко години целият ЕС, в западната си част, дори съседна Гърция, да премахнат и ограничат използването на дизелови автомобили, можем да предположим къде тези превозни средства ще се насочат. Тази мярка, според нас, има своя икономически и екологичен смисъл. Тежестта върху по-старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани“, заяви финансовият министър.