Предизвикателството днес е да не спираме да учим, защото още в момента, в който нещо е научено, то вече остарява, заяви изпълнителният директор на А1, който получи рекордните четири приза

Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България, получи отличието „Мениджър на годината“ за 2018 г. на официална церемония в Софийската опера. Конкурсът се организира за 11-та година от списание „Мениджър".

Наградата беше връчена от президента на България Румен Радев, който е патрон на конкурса. „Списание "Мениджър" се утвърди като трибуна на професионалната бизнес журналистика. Когато говорим за български бизнес, искам да направим едно ясно разграничение, защото за мен има два типа бизнес - единият се фокусира почти изцяло в търсене на подходящи хора сред онези, които разпределят публични средства. Другият - върху ефективен мениджмънт, иновации, конкурентоспособност. Първият ражда несправедливост, корупция, задушава качеството, отдалечава ни от модерния свят и води надолу цялото общество. Вторият движи напред българската икономика, инвестира в обучение и квалификации на служителите, който постепенно, но неотклонно модернизира България и ни води в лидерството в Европа. Него трябва да подкрепяме и като държава, и като общество. Развитието му през последните десетилетия нямаше как да се случи, ако не бяхте вие - българските предприемачи - хора с богат опит, вземащи важни оперативни и стратегически решения. Вашият успех не се измерва само с пари, защото той означава модернизация на нашето общество. Днес това изисква кураж и характер. Държавата е длъжник на българския бизнес по отношения на правила предсказуемост, законност. Но и той е длъжник на нашите граждани по отношение на заплащане." С тези думи Радев се обърна към финалистите в конкурса.

Победителят благодари на екипа и журито за оказаната чест.

В България има такова поверие, че свестен шеф няма, но в трибуната на списание "Мениджър" се вижда, че има хора на тази позиция, които се опитват да работят. Бъдещето и технологиите няма да се случат без компании като нас, които да осигурят интернет", заяви Александър Димитров и се обърна към младите хора с призив да не спират да научават нови неща. "В момента знанието е най-лесно достъпно, но и наученото знание в момента, в който е научено, остарява", каза Димитров. Той благодари и на семейството си, като обеща, че започва да работи за наградата съпруг на годината.

Александър Димитров обра наградите на тазгодишното издание на конкурса. Той получи и приза "Мисия в полза на обществото", който му беше връчен от издателя на Медийна група България Венелина Гочева. Висш пилотаж е да правите независима журналистика, обърна се тя към списание "Мениджър". "За 60 дни най-старият мобилен оператор успя да наложи новото си име А1 - това също е висш пилотаж. Няма да изреждам социалните каузи които А1 изпълнява. Много съм горда, че заедно правим вече втора година един проект - Отличниците на България. Горди сме да ги откриваме. Целта на социалните каузи са именно да обединяват, а не да разединяват", допълни още Гочева.

"Опитваме се да бъдем пример за компания със силна гражданска позиция. Много интересен проект правим с в. "24 часа" за млади хора, които са с повече практически познания от всички останали", потвърди и шефът на А1 България.

Той взе и наградата на зрителите на бТВ. "Днес се сетих, че последната награда, която получих, беше в 6 клас на окръжно състезание по радиотехника, която не успях да си взема, защото рейсът ми тръгна по-рано. Сигурно днес съдбата ме компенсира. Оценяваме наградата и ще работим все повече", пошегува се Александър Димитров.

Тази година за първи път бе връчен и приз на името на покойния проф. Лъчезар Цоцорков. С нея ще се поощряват модерните бизнес лидери, които подпомагат с инвестиции и даретилстве просперитета и развитието на местни общности и на страната. Наградата получи шефът на "Дънди прешъс металс" Илия Гърков и беше връчена от сина на Лъчезар Цоцорков - Димитър Цоцорков. "Баща ми вярваше, че смисълът на човешкия живот е да оставиш нещо зад себе си. Той доказа, че в малка България, в една малка община може да се прави бизнес на световно ниво. "Асарел Медет" реши ежегодно да подкрепя мениджъра призьор да подкрепя общини", каза Димитър Цоцорков.

Всички десет финалисти в конкурса получиха грамоти.