Гръбнакът на икономиката ни са малките и средните предприятия. Те съставляват 99, 8 % от всички заводи у нас, осигуряват 75% заетост и 66 процента от добавената стойност. Затова усилията са насочени към тяхното стимулиранe. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов в Пловдив, където откри информационен форум за подкрепа на малкия и среден бизнес.

Зам.-министърът посочи, че Българската банка за развитие е един от инструментите за насърчаване на малките и средните предприятия и предлага схема за 300 млн. евро по плана "Юнкер". По програмата "Иновации и конкурентоспособност" вече са отворени за кандидатстване 2 процедури за подбор на проекти. Едната е "Насърчаване на предприемачеството", по която вторият краен срок за подаване на предложения изтича на 10 декември. Целта й е създаване и развитие на нови производства. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 33 млн. евро. Минималният праг е 50 000 лв., а максималният 200 000 лева.

Втората процедура "Подкрепа за растеж на малките и средните предприятия" предвижда ваучерни схеми.

"Компаниите ще имат възможност с подкрепа на държавата и с ваучера, който е за 50 000 лв., да се листнат на българската фондова борса и да станат публични" обясни зам.-министърът. Лъчезар Борисов добави, че специално внимание се отделя на малкия стартиращ бизнес. В министерството на икономиката е създадена работна група, която анализира предложения на новосъздадени компании за подобряване на бизнессредата. С изменението на нормативната уредба и регламентирането на дуалното обучение се помага на фирмите за решаване на проблема с кадрите.