Средствата за финансиране ще достигнат 53,4 млн. лв

Фонд на фондовете ще финансира компании в начален етап на развитие с 37,4 мнл. лв. в изпълнение на финансовият инструмент Фонд за ускоряване и начално финансиране. Това стана след подписване на оперативно споразумение с избрания финансов посредник за изпълнение на фонда. По време на подписването присъстваха председателят на Фонда на фондовете Светослава Георгиева, зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова, както и избраният посредник. Средствата са предоставени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. (ОПИК).

Избраният от Фонд на фондовете осредник "Невек Мениджмънт" има ангажимент да осигури допълнително финансиране. Така средствата ще достигнат 53,4 млн. лв.

Заедно с "Невек Мениджмънт" създаваме първият фонд дялово и квази-дялово инвестиране, чрез който ще се подкрепят създаването и развитието на устойчиви бизнес модели, както и ще развива и подобрява предприемаческата екосистема в България. Това обясни председателят на Фонд на фондовете Светослава Георгиева по време на подписването. Тя допълни, че с финансовият инструмент, че средствата ще бъдат предоставени в много подходящ момент - "когато предприемачеството в България има нужда от свеж ресурс".

Георгиева подчерта, че финансирането на компаниите ше бъде до 1 млн. евро и няма да бъде дълг на компанията, а придобиване на част от капитала на дружеството. Председателката акцентира, че наред със средствата, на компаниите ще се предоставя страгегическа и управленска подкрепа, както и възможност за свързване в бизнес мрежи и менторство.

Константин Петров от "Невек Мениджмънт" допълни, че фокусът на финансирането ще бъде насочен към стартъпи в областта на изкуствения интелект, блокчейн и FinTech компании.Очаква се участието в капитала на компаниите да бъде между 20 и 35%.

Зам.-министърът на икономиката допълни, че по-голямата част от ОПИК е насочена към иновациите, подкрепа на малки и средни предприятия. Тя каза, че всички обявените към момента средства са 83,5% на бюджета на програмата, а договорените средства са в размер на 1,8 млрд. лв.