В петък, деня, в който КЕВР одобри третия пазарен тест за 90% от капацитета на новите газопроводи от Турция до границата със Сърбия, които са част от “Турски поток”, “Булгартрансгаз” стартира процедурата. Срокът за подаване на окончателни оферти с подписани договори за ползване на тръбите за 15 г. е 31 януари, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Обявен е и търг за строителството на тръбите - 11 км от турската граница и 484 км от Провадия до Сърбия, с прогнозна стойност 2,28 млрд. лв. Срокът за оферти е 15 февруари, а газопроводите трябва да бъдат изградени съответно до края на 2019 и края на 2020 г. Те са липсващата инфраструктура, по която да се транспортира газ от “Турски поток” и са част от газоразпределителния хъб “Балкан”.

Търгът за строителство е под условие - ако не се появят кандидати за капацитета на тръбата, газопроводите няма да се правят. Очакваните общи приходи за 15 г. ще са над 7 млрд. лв., а необходимият нетен приход, за да стартира проектът на база на договори за пренос на газ, е 2,676 млрд. лева.

В петък бе подписан и договор между “Ай Си Джи Би”, която ще е собственик на газовата връзка България-Гърция, и програма “Иновации и конкурентоспособност”, която финансира проекта безвъзмездно с 39 млн. евро. До май 2019 г. пък ще заработи газовата борса, каза шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Петкова заяви още, че БЕХ е купил 8,6 млн. квоти за ТЕЦ “Марица-изток 2” за 324 млн. лв. Министърката каза, че така се осигурява стабилността на енергийната система и тецът ще продължи работа.