В края на всяка година се правят различни класации. Своя оценка на небостъргачите през 2018-а прави и dezeen – авторитетният британски сайт, който задава тенденции в областта на архитектурата, продуктовия и интериорен дизайн, технологиите.
Две от сградите с височина над 100 м сме представили в idealendom.bg през годината.

Ето 10-те небостъргача:
1. Storto или The Generali tower е в Милано. Кулата е на 44 етажа и е висока 185м. Проектирана е от покойната Заха Хадид.
2. Liebian International Buiding е висок 121 м и по фасадата му от 108 метра се спуска водопад. Намира се в китайския град Гуейян в провинция Гуейджоу, а проектът е на Ludi Industry Group.

Three World Trade Center в Ню Йорк
Three World Trade Center в Ню Йорк

3. Three World Trade Center вече е петата най-висока сграда в Ню Йорк. Издига се на 329 м и е от новите кули на мястото на бившия Световен търговски център. Небостъргачът има 80 етажа и е проектиран от Rogers Stirk Harbour + Partners.

Ping An Finance Centre в китайския град Шънджън
Ping An Finance Centre в китайския град Шънджън

4. Ping An Finance Centre в китайския град Шънджън вече е четвъртата по височина сграда в света със своите 599 м. Проектирана е от Kohn Pederson Fox и има 100 етажа, в които са разположени офиси за 15 500 души. Капацитетът на наблюдателната площадка на върха е 9000 души дневно.


5. „Пчелните пити” е комплекс от два небостъргач в Сингапур – с височина 186 м и 170 м. В по-високата кула има 50 етажа и 660 апартамента, а в по-ниската – 35 етажа с офиси и 5-звезден хотел. Нестандартният дизайн на сградите е на германската архитектурна фирма Buro Ole Scheeren.

Salesforce Tower в Сан Франциско
Salesforce Tower в Сан Франциско

6. Salesforce Tower вече е най-високата кула в Сан Франциско – 326 м, в които има 61 етажа. Проектът е на американската фирма Pelli Clarke Pelli Architects.

Lakhta Centre в Санкт Петербург
Lakhta Centre в Санкт Петербург

7. Най-високият небостъргач в Европа вече се намира в Санкт Петербург, където през юни бе завършен строежът на Lakhta Centre. Сградата се издига на 362 м. Проектът е на Тони Кетъл от RMJM и на руското архитектурно бюро Gorproject. Основите на кулата достигат 82 м дълбочина, за да осигурят необходимата стабилност. Структурата има и специална система за укрепване, защото на 400 м височина в Санкт Петербург ветровете може да достигнат скорост от 140 км в час. В сградата има офиси на „Газпром” и наблюдателна площадка на върха.

„Куршумът” в Шънджън
„Куршумът” в Шънджън
"Небесната зала" на върха на небостъргача
"Небесната зала" на върха на небостъргача

8. Още един проект на Kohn Pederson Fox в Шънджън заслужава внимание - China Resources Headquarters. Този небостъргач се издига на 400 м и е наричан от мнозина „Куршумът”. На върха е т.нар. „Небесна зала”, която е висока 68,4 м, и в която ще се организират различни събития.

Jade Signature в Маями
Jade Signature в Маями

9. Jade Signature е жилищен небостъргач на брега на океана в Маями, проектиран от швейцарското студио Herzog & de Meuron. Сградата е на 57 етажа и в нея са разположени 192 апартамента.

„Вертикалният кампус” в Шънджън
„Вертикалният кампус” в Шънджън

10. Икономическият бум на китайския град Шънджън доведе до построяването там на щаб квартирата на китайския технологичен гигант Tencent, чиято социална платформа WeChat вече се оценява по-скъпо от фейсбук. „Вертикалният кампус” е комплекс от две сгради – на 50 и 39 етажа, проектиран от основаната в Сиатъл архитектурна фирма NBBJ. Двете здания в Шънджън са свързани помежду си с мостове и коридори, за да могат служителите активно да общуват не само виртуално.