Фонд на фондовете ще финансира иновативни и високотехнологични компании с 47,1 млн. лв. чрез Фонд за рисков капитал. За финансов посредник е избран мениджърът “Морнингсайд Хил” ДЗЗД, съобщи изпълнителният директор на Фонд на фондовете Светослава Георгиева в сряда.

Средствата, предоставени от Фонда на фондовете, са по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Избраният мениджър трябва да предостави допълнителни поне 30% от общия размер на средствата. Така до крайните потребители трябва да достигнат над 67 млн. лв. Те ще бъдат насочени към дялови и квази-дялови инвестиции във високотехнологични, иновативни малки и средни предприятия в ранен етап на развитие. Размерът на вложените ресурси във всяка компания ще бъде от 1,5 млн. до 7 млн. лв. Целта е компаниите да бъдат подкрепени в първите години от създаването си, защото най-често тогава предприятията изпитват трудности. Георгиева акцентира, че освен финансиране на компаниите ще се предоставя и стратегическа подкрепа за достъп до нови пазари и експертиза.

Георгиева обясни, че основна тежест при избора на мениджър е бил дългогодишният опит на обединението в управлението на фондове за рискови инвестиции. Ключовите лица в “Морнингсайд” са Павел Велков, Екатерина Велкова, Тодор Мутафчийски и Делян Ганев. Те са придобили своето образование и професионален опит основно в САЩ, а реализираните от тях инвестиции са на глобално ниво.

Очаква се със средствата да бъдат подкрепени минимум 16 компании. Минималната възвръщаемост трябва да бъде 6,2%. След преминаване на 10-дневния срок за обжалване на решението, ще може да бъде подписан договорът с избрания финансов посредник.

По време на срещата Георгиева обясни, че през тази година предстои да бъдат стартирани още 3 фонда за капиталово инвестиране.