По време на най-голямото в света събитие, посветено на мобилната индустрия, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел заяви пред представителите на водещите компании от сектора европейския ангажимент за развитието на 5G технологията в полза на гражданите и бизнеса. Това съобщиха от пресцентъра на ЕК.

„Нито Европейската комисия, нито правителствата на държавите членки могат сами да направят от цифровата трансформация история на успеха. Можем да го постигнем само ако работим заедно, заставайки зад нашите принципи и ценности. Високоскоростните 5G мрежи, интернет на нещата, изкуственият интелект, големите данни са част от бъдещето на нашите индустрии", заяви Мария Габриел.

Комисарят подчерта, че до момента от 30 законодателни предложения, свързани с изграждането на единния цифров пазар, 28 вече са приети, а по оставащите две има политическо съгласие. Едно от ключовите постижения е Кодексът за електронните съобщения, който е най-важната предпоставка за внедряване на5G в Европа. Освен законодателството, с чрез публично-частното партньорство за 5G са мобилизирани досега около 4 милиарда евро.

"Европейската визия предполага всички компании, които правят бизнес в ЕС, да се възползват от добрите условия, но и също така да покриват стандартите и изискванията. 5G стандартите трябва да гарантират сигурност при ползването на услугите, които предлагат. 5G инфраструктурата ще създаде ново ниво на свързаност в цялата цифрова икономика. Това ще доведе до значими положителни промени в области като транспорта, енергетиката и здравеопазването, но и ще промени начина, по който работят сигурността и отбраната. Осигуряването на тези критични инфраструктури е в основата на националната сигурност, защитата на правителствата, икономическия растеж и просперитет", заяви българският еврокомисар.

Тя наблегна още, че сигурността на 5G технологиите трябва да бъде гарантирана, за да може да се развива и Европа да се превърне в лидер в тази област и в изкуствения интелект. Целта е до 2020 свързаните с изкуствения интелект инвестиции да достигнат 20 милиарда евро. Изкуственият интелект намира все по-голямо приложение не само в бизнеса, но и в ежедневието на гражданите, като се изчислява до 2025 г. икономическото въздействие да достигне между 6,5 и 12 трилиона евро годишно.

"5G и изкуствения интелект са печеливша комбинация за оформянето на нашето цифрово бъдеще. Нуждаем се от съвместни действия на всички нива – институции, държави членки и индустрия, за да постигнем амбициозните си цели. Само така цифровата трансформация ще се превърне във възможност за целия континент и ще гарантира лидерската роля на Европа в цифровата сфера", заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.