Международната рейтингова агенция “Стандард енд Пуърс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София - BBB- с положителна перспектива. Това съобщи във фейсбук зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Според публикувания доклад рейтинговата агенция очаква Столична община да продължи да поддържа финансова стабилност и високо ниво на собствени приходи, както и досега.

Според правилата рейтингът на столицата не може да бъде по-висок от този на държавата. София стана част от градовете с „инвестиционни рейтинги“ през декември 2017 г. Тогава рейтингът на България беше повишен от ВВ+ на ВВВ-.

“Положителната перспектива, дадена като оценка на столицата ни помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на София. “Стандард енд Пуърс” отчита добрата работа на общинската администрация за постигане на солидни оперативни резултати”, пише Барбалов.

През 2018 г. постъпилите в общинската хазна собствени данъчни и неданъчни приходи са общо 709,2 млн. лв., или 110,8% от заложените в бюджета. Това е с 69 млн. лв. повече от постъпленията през предходната година, добавя зам.-кметът по финанси.