Решението на американския президент Доналд Тръмп да лиши Турция от търговски преференции ще се отрази негативно на малкия и среден бизнес в САЩ, заяви днес турският министър на търговията Рухсар Пекджан, съобщава ТАСС.

За съжаление даденото решение противоречи на нашата обща цел за постигане на равнище на стокообмен в размер на 75 милиарда долара. То също ще се отрази негативно на американския малък и среден бизнес, а също и на производителите, написа г-жа Пекджан на страницата си в Туитър, предава БТА.

Пекджан подчерта, че Турция "все още желае да постигне увеличение на обемите на двустранната търговия със САЩ, които тя смята за свой стратегически партньор". По думите й през 2018 г. по равнище на износ на продукция в САЩ Турция е заела пето място.

"По искане на президента Тръмп търговският представител на САЩ обяви днес, че Съединените щати възнамеряват да отнемат статута на Индия и Турция на развиващи се държави, облагодетелствани от програмата за преференции", се казва в комюнике на Службата на търговския представител на САЩ, цитирано от Франс прес.

Системата на търговски преференции осигурява по-добър достъп до американския пазар, като допуска безмитен внос на някои стоки от страните, включени в програмата.

Според Службата на търговския представител Турция не може повече да участва в тази програма, тъй като е достатъчно развита икономически.

Прекратяването на търговските преференции ще влезе в сила най-малко 60 дни след като бъде уведомен Конгресът, както и правителствата на Индия и Турция, посочи Службата на търговския представител.