Платежноспособните немски туристи, които се очакваше да запълнят родните 4 и 5-звездни хотели по морските ни курорти през сезон 2019, са се ориентирали към почивки в Испания. Данните за очакван 38-процентов спад през лятото на германски туристи за Южното и 22 % за Северното ни Черноморие са се потвърдили по време на Международната туристическа борса ITB Берлин, която приключи преди дни, заяви пред "24 часа" експертът в туризма Живко Табаков.

"Това не са никак добри прогнози, защото Германия е ключов пазар за нас. Целият бранш очакваше, че като се запълни легловата база в Турция, немските туристи ще започнат да правят резервации в България, но Испания ни изненада с по-ниски цени тази година. Водещото при избор на дестинация е съотношението цена-качество. Турция, Гърция, Испания и Тунис ни превъзхождат и по двете направления", коментира Табаков.

Според него преди години България заемала един от централните щандове на изложението в германската столица, където се разполагат големите пазари и нашите традиционни партньори. От 5 години насам обаче страната ни наемала щанд на по-голяма площ, но доста по-далеч от контрагентите ни.

Минималният спад, който можем да очакваме пък от пазар Русия, е 19% за Бургас и 29% за Варна. През тази година има заявени по-малко седалки като договорите, сключени от руските авиолинии с българските летища, са с минимални неустойки или никакви при канцелиране.

"Oт официална информация, с която разполагам, към момента имаме резервирани 439 хил. седалки за Бургас и 151 хил. седалки за Летище Варна. Трябва да се има предвид обаче, че това не са заети седалки само от туристи, а и от собственици на недвижимост у нас", обясни Табаков.

Към този момент анализите на бранша сочели, че всички пазари бележат спад при ранните записвания без английският, където се наблюдавал 10-процентов ръст в сравнение с миналата година. Положителният тренд се дължал на нискотарифната авиокомпания "Jet2holidays", която ще извършва полети от 9 британски града до Бургас. Това са Белфаст, Бирмингам, Единбург, Глазгоу, Лийдс, Манчестър, Нюкасъл, Лондон, Брадфорд.