Министър Росен Желязков е

изпратил писма до колегите си

Европейският парламент ще гласува днес отново дали изобщо да се разглежда пакет “Мобилност”. Това обяви във вторник председателят Антонио Таяни на заседанието на ЕП в Страсбург.

Аргументът е, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия. Ето защо пленарната зала ще гласува, че вкараният текст не е приемлив, след като не е одобрен от нея.

В понеделник бе решено той да влезе на заседанието днес, след като на българските, румънските, полските и литовските евродепутати не достигнаха само 2 гласа, за да го отложат за пореден път, както правят в последната 1 г.

Ако днес вкарването на точката бъде отхвърлено, до края на мандата на Европейския парламент остава само една, последна сесия - в средата на април.

Да помага срещу приемането на пакет “Мобилност” - това помоли премиерът Бойко Борисов шефа на ЕП Таяни миналия четвъртък, когато двамата се срещнаха в Брюксел.

Междувременно българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков направи листовки срещу пакет “Мобилност” и тръгна да агитира с тях от колега на колега.

Във вторник министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че позицията на Таяни не е отсега, той я е изказвал на два пъти пред премиера Бойко Борисов и един път пред самия него. Ситуацията с пакета “Мобилност” е прецедент, заяви още министърът - един път е отхвърлен в зала, втори път 2/3 от текстовете не са приети от транспортната комисия, а се вкарва за гласуване.

Какво ще стане в сряда в Страсбург, не било ясно, защото трябвало да се гласуват 1600 предложения за текстове в пакета, внесени от депутати. Те дори още не били преведени. Дори поддръжниците на пакета се притеснявали какво ще се получи с текстовете. Ако проектът не се гласува, то с пакета е свършено, каза още Желязков. Той очаква, ако влезе все пак в дневния ред за сряда и се гласува, пак да се получи разделяне 50 на 50%.

Транспортният министър е изпратил писма до колегите си от т. нар. колебаещи се страни да въздействат на депутатите си да се даде време да се обсъди пакетът и да се постигне компромис.

Ако все пак мине, то ще се разговаря с румънците, които председателстват ЕС, да не се насрочва т.нар. триалог - тоест преговори между ЕК, Съвета на ЕС и Европарламента, по окончателния вариант на “Мобилност”. Ако няма триалози, нява второ гласуване в парламента, няма пакет, заяви Желязков.