Стартъпите вече могат да кандидатстват

Очаква се още юни да бъдат финансирани първите компании

Фондът на фондовете ще финансира стартъпи с 30,5 млн. лв. Това стана ясно след официалното подписване на оперативно споразумение за изпълнение на втория от фондовете за ускоряване и начално финансиране с избрания финансов посредник "Иновейшън Акселерейтър България".

Фондът на фондовете предоставя 27,4 млн. лв. от общия бюджет, които са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК). Останалите ще бъдат привлечени от частни инвеститори. Това обясни шефката на Фонда на фондовете Светослава Георгиева.

Тя акцентира, че се очаква над 200 компании да бъдат финансирани и припомни, че това е вторият фонд за стартъпи, който управляваното от нея ведомство предоставя.

"Финансирането ще бъде от 50 хил. до 2 млн. лева", посочи шефката на Фонда на фондовете. Георгиева обясни, че максималния размер на инвестициите във фаза ускоряване е 100 хил. лв. Когато вече предприятието е по-напреднало и е във фаза на начален етап - средствата могат да достигнат до 2 млн. лв.

Тя акцентира, че от финансиране ще могат да се възползват стартъпи, които въвеждат иновативни бизнес идеи в сферата на здравеопазването, образованието, леката промишленост и дигитализацията, което е различно от по-голямата част от предлаганото финансиране, което е насочено основно към технологични компании.

Леона Асланова, която е част от избрания финансов посредник, от "Иновейшън Акселерейтър България" заяви: "Ще търсим в компаниите сериозен план за развитие, силен екип. Нашето мото е "Инвестираме само в добри хора и идеи".

Тя допълни, че амбицията им е да предоставят финансиране на 220 компании. Фокусът ще бъде към стартъпи в етап на ускоряване, като очакванията са това да бъдат около 205 от общия брой, а останалите 15 да са в начална фаза. Участието на дружеството в капитала на компаниите ще бъде до 20%. Очакванията за възръщаемост са 7%.

Асланова допълни, че компаниите вече могат да кандидатстват за финансиране, а амбициите са юни да бъде предоставено първото финансиране.

Екипът на Фонда на фондовете и на "Иновейшън Акселерейтър България"
Екипът на Фонда на фондовете и на "Иновейшън Акселерейтър България"