3,4% ръст на икономиката за тази година очакват експертите на финансовото министерство. В пролетната си прогноза от ведомството на Владислав Горанов коригират за втори път ръста в посока надолу - от 3,7 на 3,4%.

Очакванията са заради започналото от втората половина на 2018 г. влошаване на доверието на потребителите, което ще свие разходите на домакинствата. Това щяло да доведе до по-умерено нарастване на потреблението.

Темповете, с които икономиката расте, ще се забавят още - до 3,3% през 2020 г. Причината - по-ниските правителствени разходи за потребление и инвестиции. Частното потребление ще остане ограничено от по-слабото нарастване на доходите и заетостта, прогнозират.

Добрата новина е, че инфлацията също ще бъде по-ниска. За 2019 г. тя ще падне от 2,6%, колкото бе през 2018 г., до 1,8%, очакват от финансовото министерство.

Основните рискове пред реализирането на прогнозата са изцяло външни. Те са свързани с нестабилната геополитическа обстановка, увеличен брой протекционистични мерки в търговията и по-силно от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС и трети страни, които са важни търговски партньори на България. Реализацията на тези рискове би се отразила негативно на износа и влошаване на положителния баланс по текущата сметка. Това на свой ред ще увеличи несигурността на бизнеса и на хората и ще доведе до отлагане на покупки и инвестиции.