Бизнесменът се изправи пред Специализирания съд

Не разбирам защо съм в тази зала, бе лаконичният му коментар

Чужди разузнавателни служби са докладвали в ДАНС за бизнесмена Ветко Арабаджиев. Подобни справки били приложени по делото, което наброява 607 тома. Това стана ясно в Специализирания съд, където в 16 часа започна делото за определяне на мярка за неотклонение на хотелиера. Той бе екстрадиран тази нощ от Мадрид.

Ветко Арабаджиев, чието име по документи е Вълчо, съпругата му Маринела, синът им, който носи името на баща си, счетоводителките Елена Караянева, Румелия Кирилова и Серафим Стефанов са обвинени за участие в престъпна група, създадена с цел данъчни престъпления и пране на 5,432 хиляди лв. 

Пред съда бизнесменът демонстрира спокойствие. Той бе в черно сако, бяла риза и дънков панталон. Да го подкрепят в залата бяха дошли синът му Вълчо, който наскоро напусна ареста срещу 500 000 лв. гаранция, дъщеря му Александра и техни приятели.

Повече от половин час наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов обясняваше в какво се изразява престъпната дейност на групата. По думите му Вълчо и Маринела управлявали огромен конгломерат от дружества, 38 на брой. Голяма част от кухи фирми, регистрирани на социално слаби. Тези хора били разпитани като свидетели и обяснили, че никога не са развивали дейност и не знаят да са сключвали сделки със захарен комбинат.

Чрез многото фирми всеки момент можело да се прикриват и средства. Дружествата, чиито собственици Арабаджиеви са захарен комбинат и "Виктория груп корпорейшън", се облагодетелствали от данъчните измами. Част от дружествата били с така наречените "липсващи търговци". Те сключвали договори за дейности за захарен комбинат, които всъщност не извършвали. И така им се възстановявало ДДС. Едно от тези дружества било за изграждане на вилно селище през 2013 година, което и до момента все още не е реалност. Най-общо тези дружества извършвали фиктивни сделки за доставки. По думите на прокурора чрез свидетелски показания и документи се доказвало, че захарният комбинат и "Виктория груп корпорейшън" са собственост на Арабаджиеви. Също така Ветко сключил договор с офшорната фирма собственост на захарния комбинат, за стипендия на сина му Вълчо. В мобилните телефони на двамата, открити при задържането им в Кабрера де Мар, били открити схеми на всички свързани фирми в конгломерата. Пак там имало подробни обяснения кои свидетели са били вече разпитани по делото срещу семейство Арабаджиеви и кои е щяло да бъдат призовавани. Имало и информация за данъчни служители. В един от тях дори се казвало в каква зависимост е от Арабаджиеви. 

Адвокатът на Ветко Илиян Василев пък настоя клиентът му да бъде незабавно освободен още в съдебната зала. Тъй като, по силата на решението на съда в Мадрид той е предаден на нашите власти само за пране на пари и участие в ОПГ, а не за данъчни престъпления. Също така според защитника му има разминаване между годините в обвинението и в европейската заповед за арест. Василев посочи, че в своята пледоария прокурорът говорел за 2013 и 2014 година, но не споменал нищо за престъпления, извършени през 2017 и 2018 година, периодът, за който всъщност се отнася европейската заповед за арест. 

Самият Ветко Арабаджиев бе лаконичен и каза, че не разбира защо е в съдебната зала. "Всичко това, което каза прокурорът, няма нищо общо с фактите", обясни бизнесменът.

Съдът ще се произнесе в 19:30 часа. 

Очаквайте подробности.

Децата на Ветко Арабаджиев Вълчо и Александра дойдоха в съда
Децата на Ветко Арабаджиев Вълчо и Александра дойдоха в съда