Неотдавна в Пекин се проведе втора кръгла маса, посветена на енергийното сътрудничество в рамките на инициатива „Един пояс, един път". В нея взеха участие представители от Китай, Русия, Саудитска Арабия, Узбекистан, Мианмар и Мозамбик, предава bulgarian.cri.cn.

По време на дискусиите те посочиха, че общите проекти в нефтената и газова сфера са взаимноизгодни, съдействат за въвеждането на иновации в управлението и стопанисването, повишаване на социалната отговорност и подобряване на устойчивото развитие.

Експертите се обединиха около виждането, че икономическото сътрудничество е важна част от инициатива „Един пояс, един път", посочвайки, че общите енергийни проекти в газовата и нефтена сфера се нуждаят от многостранно отваряне, общи инвестиции, съвместно поемане на рисковете и споделяне на ползите.

Страните трябва да се придържат към основните принципи на „Един пояс, един път" за „съвместно обсъждане, изграждане и споделяне", тъй като това ще помогне сътрудничеството в енергийната сфера да прерасне в общност на интереси, бе изтъкнато още на форума.