Вие сте в страна, основана през 681 година, и сигурно си мислите: Какво ново нещо може да стане в страна с толкова многогодишна история? Но днес се случва нещо за първи път в нашата страна – за първи път столицата на България посреща гости от 120 различни държави.

С тези думи организаторът на фестивала „Уебит" Пламен Русев откри неговото 11 издание, което тази година се провежда в НДК. То беше открито със светлинно шоу, а гвардейският духов оркестър изпълни химна на България.

„Израснах във време, в което в тази зала се записваха шоутата за Нова година. Гледах всички звезди и си мислех: може би един ден и аз ще съм на тази сцена. После осъзнах, че нямам ДНК на рок звезда и реших, че ако използвам личното си време да свържа хората от двете страни на Океана или просто от двете страни на улицата и им помогна да постигнат целите си, а после те помогнат на други, значи няма да съм загубил времето. тази общност от хора от целия сеят се базира на сърцата им ,защото само хора с правилните сърца могат да изградят бъдещето, което добро за нас и за планетата.

И ето ме сега на тази сцена с всички тези хора от целия свят. Тези дни ще видите невероятни хора със страст, вяра, големи мечти. Заради тях „Уебит" е едно от най влиятелните глобални събития“, разказа още Пламен Русев.

Събитието беше открито от млади успешни българи. Пламен Русев беше представен от Лъчезар Томов - 6-годишно момченце, което преди няколко месеца спечели златен медал на световна олимпиада по математика.

А ученици от варненското училище „Др. Петър Берон“ представиха проекта си за космически град, с който са спечелили световно космическо състезание.

Те учат в училището, в което е учил и самият Пламен Русев. На сцената с тях излезе и директорът Павлин Петков. :“Помня го много добре, защото винаги бях черната овца. В 9 клас отидох при директора и му казах, че искам да стана частен ученик и да не ходя на училище, а да почна да работя. Той наистина подписа документа, изпрати го на министъра на образованието и аз станах първия частен ученик в математическата гимназия", разказа още Русев.

Събитието беше открито и от президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и българския еврокомисар по цифровизация Мария Габриел.

Традиция е градът да събира немалка част от хората, чиито идеи и енергия движат обществото. Видяхме младите хора от Варна, но такива успешни млади хора има в цяла България. Вярвам че технологиите ни помагат да решим предизвикателствата пред нас, но хората ни променят. За да окуражим иновациите, се фокусираме върху развитие на икономиката, на инфраструктурата и конкурентна дигитална реалност. Но най важното са уменията на хора, през последната година създадохме няколко инструмента – новата ни програма Акселератор стартъп София привлече 46 стартъпа, 13 от тях спечелиха пилотния проект и ще бъдат тук утре, заяви Йорданка Фандъкова.

Има събития които, остават история със своята значимост и такива, които влияят на бъдещето и такива, които остават отпечатък на присъстващите. Уебит е всичко това. За едно десетилетие се превърна от техно събитие в дигитален форум и флагман за иновациите по света, допълни и президентът Радев.

Три акцента за бъдещето на цифровизацията постави Мария Габриел: Подем ба нови инвестиции в цифровите технологии е първият. Тя подчерта, че през 2018 г. Са инвестирани 25 млрд. Евро рисков капитал в европейски дружества, ЕС финансира 3 от 10-те най-големи технологични първични публични предлагания, а първото тримесечие на 2019 г. Е рекордно с вложени повече от 7.3 млрд. Евро в иновативни компании. Вторият акцент е подготовката на Европа за началото от поредица възможни дигитални сътресение, а третият е създаването на политики, които да помогнат на предприятията да разрастват.

Валенсия ще е домакинът на „Уебит" през следващата година, обяви Пламен Русев. Градът е избран след оспорван конкурс. Испанският министър на иновациите и кметът на Валенсия символично приеха домакинството от Йорданка Фандъкова и обещаха, че събитието догодина ще бъде още по-мащабно.