Със закон премахват национална регистрация, за да няма глоба от ЕК

България е вписала в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания “Горнооряховски суджук”, “Българско розово масло” и “Странджански манов мед”. Пет храни с традиционно специфичен характер – “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска”, “Роле Трапезица”, “Кайзерован врат Тракия” и “Пастърма говежда”, са в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

В края на март сдружение “Български традиционни млечни продукти” е депозирало две заявления за регистрация - на “Българско кисело мляко” и на “Българско бяло саламурено сирене”, съобщиха от миниссерството на земеделието. Тече процедура и за “Месо от източнобалканска свиня” и “Лютеница Първомай”. Правят се изследвания за “Суджук Търновски” и “Луканка Троянска”.

От министерството обясниха пред “24 часа”, че се очаква да се подаде заявление и за “Български кашкавал”. Останалите продукти, чиято национална регистрация ще бъде прекратена и все още не са подадени заявления за европейската им регистрация, са “Карловска луканка”, “Карловски луканков салам”, “Българска боза”, “Копърово масло – Шумен” и “Лавандулово масло – Шумен”.

“Производителите на тези продукти следва да предприемат мерки за изготвяне на документация за кандидатстване в съответните европейски регистри”, обясниха от министерството. И уточниха, че за българската закваска няма да бъде прекратена националната регистрация, тъй като не влиза в обхвата на европейския регламент.

“Министерство на земеделието, храните и горите с готовност съдейства на производителите при изготвянето на необходимата документация за кандидатстване за европейските регистри, като подаването на заявленията може да бъде направено по всяко време”, уточниха от ведомството.

В сряда правителството прие промени в Закона за марките и географските означения, според които се прекратява националната защита на земеделски продукти и храни. За да не бъдат произвеждани традиционни български храни от други държави, е необходимо те да бъдат вписани в двата европейски регистъра.

Проектът на новия закон е в отговор на писмо на ЕК от 28 януари за процедура за нарушение. Това е последната фаза, преди комисията да сезира Съда на ЕС. Според ЕК българското законодателство е несъвместимо с правото на ЕС, доколкото то предоставя възможност за национална закрила на географски означения в нарушение на регламента от 2012 г., макар и само за преходен период.

От правителството съобщават, че с новия закон ще се постигне съответствие между българското и европейското право в областта на защитата на търговските марки и географските означения.

Предвижда се всички производства по подадени в Патентното ведомство заявки за регистрация на географски означения за земеделски продукти и храни или заявки за вписване на ползвател на такова географско означение, по които до влизането в сила на проектозакона няма влязло в сила решение, да бъдат прекратени.