Наскоро в град Нинбо, провинция Джъдзян, бе открито първото изложение на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), чиято главна тема е „Задълбочаване на отварянето и сътрудничеството, взаимна изгода и съвместна печалба". На проведения на 9 юни главен форум представителите от ЦИЕ заявиха, че подкрепят инициативата „Един пояс, един път" и желаят да си сътрудничат с Китай в сфери като електронната търговия, информира Радио "Китай".

С непрекъснатото задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ през последните години все повече продукти от тези държави навлязоха в живота на китайските потребители. На форума министърът на икономиката и иновациите на Литва Виргиниус Синкевичус заяви, че широкият пазар е от важно значение за страната му. Той се надява двете страни да продължат сътрудничеството в електронната търговия и плащания и други области.

„Двустранната търговия между Китай и Литва непрекъснато се разширява. През първото тримесечие на тази година износът на Литва за Китай се увеличи с 24%. В бъдеще ще обърнем по-голямо внимание на транснационалната електронна търговия и ще представим повече качествени продукти на китайските потребители. През първото тримесечие на тази година броят на китайските туристи в Литва се увеличи със 77%. В момента те вече могат да използват платежната система „Юниън Пей". Надявам се да стимулираме използването и на платформи като „Уичат" и „Алипей" в недалечно бъдеще", добави той.