Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

  • 2
authorАвтор: Самуил Огнянов

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

АТАНАС ДОБРЕВ

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком”

Още акценти

Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години

Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

- Популярната в последно време 5G мрежа мода ли е, или необходимост и не е ли достатъчна 4G мрежата, която имаме в момента, г-н Добрев?

- Промяната, новите технологии и повишаването на възможностите движат съвременното общество напред. Затова дори и в момента да изглежда като мода и някой да се чуди за какво ни е изобщо, 5G е необходимост. А след около 5 години няма да се питаме какво е това – просто повечето хора ще го ползват.

В момента сме в този етап от развитието на 5G, в който бяхме преди 10 години за 4G. По света първите търговски мрежи от четвърто поколение стартираха през 2009 г. В България царуваше GSM, а мобилен интернет почти нямаше. Днес вече никой не пита какво е 4G, а повечето хора ползват смартфон с бърз мобилен интернет. Така ще стане и с 5G – сега много малко хора знаят какво е, но в бъдеще няма да можем без него.

- Каква ще е ползата за потребителите? Дали е нещо, което наистина е нужно за тях?

- По-бърз мобилен интернет, по-голям капацитет, повече сигурност, повече свързани устройства. Толкова бързо, че вече няма да има нужда да се рекламира скорост. Толкова голям капацитет, че мобилните планове ще включват 10 пъти повече данни. Достатъчно сигурно, за да можем спокойно да поверим данните си на мрежата и на облака.

Но нека да дам и няколко статистики. За да разберем защо е необходима технологията, трябва да знаем колко и за какво се ползват в момента мобилните комуникации и как това се очаква да се промени. В днешно време почти няма човек без мобилен телефон. Гласова услуга ползва всеки, съобщения ползват около 70-80% от потребителите, 65-70% имат смартфон. Средното потребление на данни е 2-2,5 GB на месец.

Още по-интересно е, че около 20% от потребителите правят 90% от мобилния интернет трафик. Изглежда, че са много малко, но преди 5 г. 10% от потребителите правеха 90% от трафика. Следователно развитието на технологията позволява на все повече хора да ползват данни. Очаквам средното потребление да се вдигне около 10 пъти в рамките на 5-7 г. и да достигне невероятно изглеждащите 20 GB на месец.

- Освен скоростта, която безспорно е нужна, ще се появят ли нови услуги - хората да работят от вкъщи, да намират по-добра работа, да има телемедицина? Ще има ли друг вид възможности, които до момента не са познати?

- 5G ще промени качеството на живота ни. По-големият капацитет и по-бързата мрежа ще дадат възможност на всеки да работи, където поиска - без да мисли за капацитет, скорост и дали мегабайтовете в плана няма да свършат в най-неподходящото време. По-ниското забавяне ще даде възможност за използването на повече облачни услуги.

За телемедицина има различни аспекти, в които новата технология ще помогне. Един от тях е развитието на отдалечена или дистанционна диагностика. А за ролята на забавянето – представете си, че карате кола, която действа с половин секунда закъснение – не е безопасно, нали. Затова дроновете, които се пращат например на Луната или на Марс, се движат изключително бавно, защото докато пътува сигналът, трябва да си сигурен, че роботът е там, където е оставен.

Автономните коли ще дойдат рано или късно. За да могат да се движат, ще трябва да обменят информация помежду си. Колкото по-бързо колата ви узнае, че 10-ият автомобил пред вас спира внезапно, толкова повече време ще има да реагира. 4G не е достатъчна за тази цел.

5G мрежата може да приоритизира трафика и всеки потребител да може да получи това, което е необходимо в момента.

Петото поколение технология ще се отрази и върху индустриите и производствата. В момента роботизираните фабрики разчитат на кабели, което означава, че смяната на конфигурацията на един робот струва много скъпо. 5G мрежите ще дадат достатъчно капацитет и ниска латентност, така че във фабриките роботите да станат безжични, което всъщност ще даде много по-голяма гъвкавост и ще намали разходите, ще доведе до по-евтини и добри продукти за всички от нас.

- Няма ли да доведе до загуба на работни места?

- Преди 25 г. може би статиите са се пишели на пишеща машина. Да, процесът на електронизирането доведе до това да намалеят печатарите, но това позволи журналистите в момента да бъдат повече, отколкото преди 50 години. Интернет позволява всеки да е журналист.

Работните места ще бъдат автоматизирани, но не всички. Фокусът ще бъде върху повтаряеми действия и такива, които се поддават на строги правила. Това ще освободи хората за по-креативна дейност. Така че това, което наблюдаваме от ХХ век насам, е хората да се прехвърлят от производството на стоки към сферата на услугите и към творческа дейност.

Така че автоматизацията, роботизацията, изкуственият интелект ще доведат до създаване на работни места за хора с по-творчески способности. Това е причината, поради която ние като компания толкова държим на образованието и по-специално на обучението в дигиталните технологии. Вярваме, че развитието на обществото и пазара неизбежно ще доведе до търсене на повече кадри с цифрови умения, на хора, които са по-добри в естествените науки, както и на такива, които са по-творчески настроени. Затова развиваме и инициативата “Образование 4.0”, насочена към въвеждане на технологиите в помощ на образованието.

- Ще има ли разлика в цените на 5G услугите в сравнение със сегашните? Предполага се, че всяко нещо, което е ново и изисква по-големи инвестиции от страна на операторите, ще бъде с по-висока цена.

- Вероятно месечната сметка ще е по-висока, но ще включва много повече капацитет. През 2009 г. средното потребление на човек се мереше в MB и беше между 50 и 100 - тогава цената на MB беше около 1 лв. За 10 г. средната сметка на потребителя се е вдигнала с 15%, което е под инфлацията за периода, но потреблението се е вдигнало десетократно. С 5G плановете с включени MB на текущото ниво вероятно ще са и по-евтини, но нуждите ще се повече, така че ще има в плановете и много повече данни.

- До колко реалистично е цялата тази картина да се случи в България? От какво зависи и трябват ли промени в законодателството, за да се ускори навлизането на 5G у нас?

- Фиксираните мрежи за интернет у нас извеждат България на челните позиции в Европа по скорост. Това е един от факторите за развитие на IT и аутсорсинг индустриите. Подобен би бил ефектът и при мобилните мрежи с по-големия капацитет и скорост - колкото по-бързо се развият те, толкова по-бързо ще се появят и нови бизнеси, по-голям икономически ръст и по-високи средни заплати. Така че държавната политика би трябвало да бъде за по-бързо развитие на тези мрежи.

Трите необходими условия са наличие на честоти, разумна цена и улесняване на строежа на нови базови станции и на подмяна на оборудване в съществуващите.

Първият голям проблем е липсата на спектър в 700 и 800 MHz. България е единствената държава не само в ЕС, но и в Европа, където 800 MHz още не е свободен. А колкото по-нисък е спектърът, толкова по-лесно сигналът прониква в сградите. Мрежа, която е изградена в нисък спектър, има по-добро покритие. За да се справим поне временно с това, използваме спектъра в 900 мегахерца едновременно за 3 технологии - 2G, 3G и 4G. Операторите в света, на които им се налага да бъдат толкова креативни, се броят на пръсти.

Второ – трябва да се намери баланс между цена на спектъра и бързо развитие, като в крайна сметка по-висока цена ще доведе до по-високи цени на услугите за крайните клиенти. За момента това, което виждаме от общественото обсъждане, е, че има желание на секторните регулатори за намиране на този баланс и създаване на възможност за по-бързо развитие на 5G.

Третото, което засега среща голяма съпротива, е улесняване за въвеждането на нови технологии и строежа на нови базови станции. Ако държавната политика заложи на варианта с високи цени за честоти и усложнен строителен режим, това ще доведе до бавно и скъпо навлизане на технологията. Това неминуемо ще се отрази на цените за крайните потребители.

Но от друга страна, колкото повече предпоставки за по-евтино производство се създадат, толкова цените ще бъдат по-ниски.

- Ако вземем оптимистичния и песимистичния вариант за 5G мрежа в България, какви са те?

- Оптимистичният вариант - при положение че повечето въпроси с честотите и строителния режим се решат, започвайки от догодина, ще има няколко покрити града, през 2021-а ще има значително покритие и някъде в рамките на 3-4 г. на повечето места. Ако не се промени законодателството, ще има поне 2-3 г. забавяне, което означава 5G да стане масова услуга чак след 6-7 г. Първите телефони, които имат 5G, вече са факт, но в момента са много скъпи. Вероятно догодина повечето нови телефони от висок клас ще имат 5G. След това ще се стигне до период, в който намиране на телефон без 5G ще бъде екзотика.

- Това, че 5G ще доведе до общ финансов ефект от близо 1 милиард инвестиции и от трите оператора, до каква степен се приближава до истината?

- Това е една реалистична сума, за да може действително да се използва потенциалът на 5G. Сумата е близка до реалистичния минимум.

След 5 г., ако няма масово използване на 5G, ще бъде действително трудно да се ползва интернет. Потреблението ще е нараснало в пъти спрямо сегашното и 4G мрежите няма да могат да обслужват този трафик. Начинът, по който операторите ще бъдат принудени да регулират потреблението, е цената. Без 5G тарифните планове ще са подобни на текущите. Което означава, че цените ще се повишат значително и потреблението ще расте по-бавно

- “Виваком” стана на 10 г. За този период има ли нещо, което ви отличава от останалите оператори? Какво свършихте за това десетилетие?

- Много неща – първи предложихме комбинирани услуги, в един магазин, с един бранд, за всеки. Първи сложихме в една и съща честота 2 технологии – 2G и 3G, a сега го правим и с 4G, за да може с ограничен честотен ресурс да даваме качествена услуга. Инвестирахме в оптична мрежа, която според наша оценка е най-новата и най-голяма. Направихме интерактивна телевизия и пуснахме мобилна телевизия. Първи въведохме улеснената процедура за прекратяване на договори.

Вече 5 години правим публичен интегриран доклад за дейността си, който е добър образец за корпоративно управление и прозрачност. Гордеем се с инициативите си в сферата на образованието, четенето, културата и спорта, с които подпомагаме развитието на обществото. През тези 10 г. сме инвестирали над 1млрд. и 800 млн. лв. в нови мрежи, услуги, увеличаване на капацитета и подобряване на обслужването, така че на практика да направим технологиите достъпни за повече хора.

Вярваме, че по-добрата свързаност води до по-ефективно използване на ресурсите и в крайна сметка до икономически ръст. Нуждата на хората за общуване я е имало и ще я има и ние сме в бизнеса, за да го направим по-лесно.

- Какво ни очаква следващите 10 г.? И какво ще предложите?

- Да погледнем първо по-краткосрочно. Приоритет е да успеем да сложим услугите и върховите технологии на днешния ден в ръцете на повече хора. В момента е нормално човек да има 50 или 100 мегабита интернет вкъщи и затова с нашата оптична мрежа се опитваме да достигнем до максимален брой хора. Второ - интерактивната телевизия, която е ново изживяване. Всеки, изпитал свободата да гледа каквото и когато поиска, рядко се връща към “старата” телевизия – била тя цифрова или не.

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга. Комбинацията от мобилна телевизия в движение и интерактивна телевизия вкъщи дава свобода на потребителите.

Друг основен фокус е да предлагаме мобилни устройства, които са едновременно качествени и на разумна цена. В тази връзка приоритет е да отговорим на нарастващото потребление на данни. Ето защо инвестираме в увеличаване капацитета на 4G мрежата. Ние сме компания с милиони клиенти и искаме да доставяме качествена услуга на всеки един от тях.

       cv

-  Атанас Добрев постъпва в БТК през септември 2008 г. като главен финансов директор

- От юни 2013 г. е член на УС и поема изцяло оперативното ръководство като главен изпълнителен директор

- От 2001 до 2008 г. е главен финансов директор на “Глобул”, преди операторът да бъде купен от норвежкия “Теленор”

-  Има магистърска степен по бизнес администрация от Crummer Graduate School of Business във Флорида, САЩ, и магистърска степен по “Международни икономически отношения” от УНСС

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Дружеството "Варнафарма", управлявано от Светлана Марешка, съпруга на лидера на партия "Воля" е получило разрешение от общинската администрация във Варна да превърне два от етажите на Пощенската палата в града в хотел. Документът е бил издаден в последния ден на май т.г. Сградите на БТК във Варна бяха придобити от "Варнафарма" през 2010 г.

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

България и Турция са сред най-евтините дестинации в Европа за семейна почивка през лятото, пише британският "Дейли таймс". Други изгодни места за ваканция са португалският Алгавре и Коста дел Сол в Испания.  Според изданието, най-големият разход за хората по време на почивката са парите, които харчат в ресторанти за храна  - средно семействата

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Изпълнителният директор на минната компания инж. Делчо Николов описа рецептата за успех на дружеството - инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от амбициозни хора и професионалисти Инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от млади и амбициозни хора и професионалисти. Това е рецептата за успех на “Асарел-Медет” АД,

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

Сривът на веригата италиански ресторанти на Джейми Оливър му е коствал 25 000 долара лични средства. Кредиторите също имат загуба от 83 милиона паунда, които инвестирали в бизнеса, за да се опитат да го спасят, разкрива "Дейли мейл". Оливър е бръкнал в собствената си банкова сметка, за да изплати заплатите на 1000 служители, които бяха съкратени.

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Чумата влезе в свинеферма със 17 хил. животни (Обзор)

Чумата влезе в свинеферма със 17 хил. животни (Обзор)

Тя е в русенско село. Умъртвяват всички прасета в радиус от 3 километра Африканската чума стигна до индустриален свинекомплекс в България, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В събота бяха потвърдени като положителни пробите, взети от свинекомплекса в с. Николово, Русенско,

Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 г.

Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 г.

Скоростна жп линия между България и Сърбия ще бъде завършена през 2024 и 2025 г. През септември Сърбия ще открие своята част от магистралата от Ниш до българската граница. Това заяви вицепремиерът на западната ни съседка Зорана Михайлович след срещата си в Димитровград с българския министър на транспорта Росен Желязков.

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите зони, в които има регистрирани случаи на животни, болни от африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се извършва от ловци, а от служители на Изпълнителната агенция по горите. Това съобщи съветникът на министърът на земеделието,

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават месечни заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, а месечното възнаграждение на Директора на Българската банка за развитие е над 36 хиляди лева, сочи справка в годишните данъчни декларации, предаде репортер на БГНЕС. Така например, директорите в държавните медии по закон трябва да

Най-коментирани

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността и страната е уверена в привличането на повече дългосрочни чужди инвестиции, заяви на днешната си пресконференция Мън Уей, говорител на Държавната комисия за развитие и реформи, предава Радио "Китай". „Повечето от фирмите, които се изтеглиха от страната са от средно и ниско ниво и

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Фармацевтичната и агрохимическата компания Bayer може да разчита на намаляване на глобата в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели. Съд в Оукланд заяви в четвъртък (местно време), че общо около 2 милиарда щатски долара (1,8 милиарда евро),

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Относно изказването на американския президент Доналд Тръмп за китайската икономика на вчерашната си редовна пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че поддържането на стабилния ѝ растеж е от полза както за световната, така и за американската икономики, предава Радио "Китай".

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент?

НАП пуска приложението, в което гледаме изтекли ли са личните ни данни

НАП пуска приложението, в което гледаме изтекли ли са личните ни данни

Очаква се Националната агенция по приходите (НАП) да пусне до часове приложението, с което всеки ще може да провери изтекли ли са личните му данни при безпрецедентната хакерска атака. В момента се извършват тестове за уязвимости. Стана ясно още, че при нужда може да бъдат спирани някои електронни услуги на агенцията.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Мнозинството в Народното събрание не прие предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г., съобщи БТА. Предложението е отхвърлено от депутатите с 15 гласа "против" и 81 "въздържал се". Преизчисляването да е периодично, поне на четири години, предвиждаха вносителите на промените в Кодекса за

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Връщат месечните винетки за автобуси и камиони до края на седмицата

Връщат месечните винетки за автобуси и камиони до края на седмицата

До края на седмицата ще бъде възстановена продажбата на месечни винетки за автобуси и камиони, обещаха от националното тол управление. Проблемът с тяхната наличност се появи преди седмица, предава БНТ.  Продажбата на eдномесечни винетки беше спряна, заради очакваното пускане на ТОЛ системата през август.

Таксата за превод в  чужбина - равна на  вътрешните преводи

Таксата за превод в чужбина - равна на вътрешните преводи

Клиентите трябва да получават пълна информация за курсовите разлики Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември т.г. трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи. Това следва от евродиректива, чието спаазване е задължително за всички банки и компании,

Таксата за превод в  чужбина - равна на  вътрешните преводи

Таксата за превод в чужбина - равна на вътрешните преводи

Клиентите трябва да получават пълна информация за курсовите разлики Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември т.г. трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи. Това следва от евродиректива, чието спаазване е задължително за всички банки и компании,

Спират временно шест електронни услуги на НАП

Спират временно шест електронни услуги на НАП

6 електронни услуги на НАП могат да са временно недостъпни, информират от агенцията по приходите. За подобряване на информационната сигурност екип от експерти изследва уязвимостта на всички електронни услуги, предоставяни от НАП на бизнеса и гражданите. Възможно е в този процес временно да се ограничава достъпът до е-услуги.

"Вашингтон пост": Хуавей тайно е помагала на КНДР да изгради интернет мрежа

"Вашингтон пост": Хуавей тайно е помагала на КНДР да изгради интернет мрежа

Китайският концерн Хуавей (Huawei Technologies Co Ltd) тайно е помагал на Северна Корея да изгради и поддържа безжичната си интернет мрежа за граждански цели. Това съобщи днес в. "Вашингтон пост", позовавайки се на източници и вътрешни документи, предават Ройтерс и БТА. Телекомуникационният гигант си е партнирал с китайска държавна компания -

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

През следващата година ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България, съобщи днес след заседание на Националния съвет по туризъм ресорният министър Николина Ангелкова, предава  БТА. Тя уточни, че размерът на парите ще стане ясен в края на август. Министърът уточни, че разчетите още не са готови,

Росен Желязков: Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото

Росен Желязков: Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото

Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията, обществото и за хората. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първия разговор през 5G мобилна мрежа у нас, съобщават от МТИТС. Демонстрацията беше част от серия практически тестове на 5G,

Променят правилата за директор на МВФ, вероятно заради Кристалина Георгиева

Променят правилата за директор на МВФ, вероятно заради Кристалина Георгиева

Франция проучва начини за премахване на възрастовата граница за кандидати за ръководител на МВФ -реформа, която би могла да изчисти пътя на Кристалина Георгиева като компромисен избор за поста. Това съобщава днес "Файненшъл Таймс", цитирана от economic.bg.  Бруно Льо Мьор, финансовият министър на Франция,

Собственикът на веригата магазини HomeMax купува HIT

Собственикът на веригата магазини HomeMax купува HIT

Бившият приватизационен фонд „Родна земя холдинг” АД, който е собственик на веригата магазини HomeMax, иска да купи веригата магазини HIT. Потенциалният купувач вече е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се разреши сделката, предава economic.bg. Освен това „Родна земя” е собственик на дружество за продажба на аудио- и

Гърция даде лиценз за газопреносна мрежа на интерконектора с България

Гърция даде лиценз за газопреносна мрежа на интерконектора с България

С решение на гръцкия регулаторен орган за енергетика (РАЕ) „Ай Си Джи Би“ АД получава лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа (INGS). Лицензът, издаден на 27 юни 2019 г. и официално получен на 18 юли 2019 г. касае гръцката отсечка на газовия интерконектор с Гърция (проект IGB). Лицензът се издава за срок от петдесет (50) години и изтича

От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв.
ще загуби търновец от заплата в плик

От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв. ще загуби търновец от заплата в плик

Минимум 70 330 лв. за 30 години труд ще загуби търновец, ако работи без трудов договор. Това изчислили от КНСБ в рамките на кампанията "Сивото убива" на база на данните за средната заплата в областта на НСИ. "Обикновено за това обвиняваме работодателите, но доста работещи искат от тях да не сключват писмени договори или официално да им дават

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент?