Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

  • 2
authorАвтор: Самуил Огнянов

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

АТАНАС ДОБРЕВ

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком”

Още акценти

Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години

Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

- Популярната в последно време 5G мрежа мода ли е, или необходимост и не е ли достатъчна 4G мрежата, която имаме в момента, г-н Добрев?

- Промяната, новите технологии и повишаването на възможностите движат съвременното общество напред. Затова дори и в момента да изглежда като мода и някой да се чуди за какво ни е изобщо, 5G е необходимост. А след около 5 години няма да се питаме какво е това – просто повечето хора ще го ползват.

В момента сме в този етап от развитието на 5G, в който бяхме преди 10 години за 4G. По света първите търговски мрежи от четвърто поколение стартираха през 2009 г. В България царуваше GSM, а мобилен интернет почти нямаше. Днес вече никой не пита какво е 4G, а повечето хора ползват смартфон с бърз мобилен интернет. Така ще стане и с 5G – сега много малко хора знаят какво е, но в бъдеще няма да можем без него.

- Каква ще е ползата за потребителите? Дали е нещо, което наистина е нужно за тях?

- По-бърз мобилен интернет, по-голям капацитет, повече сигурност, повече свързани устройства. Толкова бързо, че вече няма да има нужда да се рекламира скорост. Толкова голям капацитет, че мобилните планове ще включват 10 пъти повече данни. Достатъчно сигурно, за да можем спокойно да поверим данните си на мрежата и на облака.

Но нека да дам и няколко статистики. За да разберем защо е необходима технологията, трябва да знаем колко и за какво се ползват в момента мобилните комуникации и как това се очаква да се промени. В днешно време почти няма човек без мобилен телефон. Гласова услуга ползва всеки, съобщения ползват около 70-80% от потребителите, 65-70% имат смартфон. Средното потребление на данни е 2-2,5 GB на месец.

Още по-интересно е, че около 20% от потребителите правят 90% от мобилния интернет трафик. Изглежда, че са много малко, но преди 5 г. 10% от потребителите правеха 90% от трафика. Следователно развитието на технологията позволява на все повече хора да ползват данни. Очаквам средното потребление да се вдигне около 10 пъти в рамките на 5-7 г. и да достигне невероятно изглеждащите 20 GB на месец.

- Освен скоростта, която безспорно е нужна, ще се появят ли нови услуги - хората да работят от вкъщи, да намират по-добра работа, да има телемедицина? Ще има ли друг вид възможности, които до момента не са познати?

- 5G ще промени качеството на живота ни. По-големият капацитет и по-бързата мрежа ще дадат възможност на всеки да работи, където поиска - без да мисли за капацитет, скорост и дали мегабайтовете в плана няма да свършат в най-неподходящото време. По-ниското забавяне ще даде възможност за използването на повече облачни услуги.

За телемедицина има различни аспекти, в които новата технология ще помогне. Един от тях е развитието на отдалечена или дистанционна диагностика. А за ролята на забавянето – представете си, че карате кола, която действа с половин секунда закъснение – не е безопасно, нали. Затова дроновете, които се пращат например на Луната или на Марс, се движат изключително бавно, защото докато пътува сигналът, трябва да си сигурен, че роботът е там, където е оставен.

Автономните коли ще дойдат рано или късно. За да могат да се движат, ще трябва да обменят информация помежду си. Колкото по-бързо колата ви узнае, че 10-ият автомобил пред вас спира внезапно, толкова повече време ще има да реагира. 4G не е достатъчна за тази цел.

5G мрежата може да приоритизира трафика и всеки потребител да може да получи това, което е необходимо в момента.

Петото поколение технология ще се отрази и върху индустриите и производствата. В момента роботизираните фабрики разчитат на кабели, което означава, че смяната на конфигурацията на един робот струва много скъпо. 5G мрежите ще дадат достатъчно капацитет и ниска латентност, така че във фабриките роботите да станат безжични, което всъщност ще даде много по-голяма гъвкавост и ще намали разходите, ще доведе до по-евтини и добри продукти за всички от нас.

- Няма ли да доведе до загуба на работни места?

- Преди 25 г. може би статиите са се пишели на пишеща машина. Да, процесът на електронизирането доведе до това да намалеят печатарите, но това позволи журналистите в момента да бъдат повече, отколкото преди 50 години. Интернет позволява всеки да е журналист.

Работните места ще бъдат автоматизирани, но не всички. Фокусът ще бъде върху повтаряеми действия и такива, които се поддават на строги правила. Това ще освободи хората за по-креативна дейност. Така че това, което наблюдаваме от ХХ век насам, е хората да се прехвърлят от производството на стоки към сферата на услугите и към творческа дейност.

Така че автоматизацията, роботизацията, изкуственият интелект ще доведат до създаване на работни места за хора с по-творчески способности. Това е причината, поради която ние като компания толкова държим на образованието и по-специално на обучението в дигиталните технологии. Вярваме, че развитието на обществото и пазара неизбежно ще доведе до търсене на повече кадри с цифрови умения, на хора, които са по-добри в естествените науки, както и на такива, които са по-творчески настроени. Затова развиваме и инициативата “Образование 4.0”, насочена към въвеждане на технологиите в помощ на образованието.

- Ще има ли разлика в цените на 5G услугите в сравнение със сегашните? Предполага се, че всяко нещо, което е ново и изисква по-големи инвестиции от страна на операторите, ще бъде с по-висока цена.

- Вероятно месечната сметка ще е по-висока, но ще включва много повече капацитет. През 2009 г. средното потребление на човек се мереше в MB и беше между 50 и 100 - тогава цената на MB беше около 1 лв. За 10 г. средната сметка на потребителя се е вдигнала с 15%, което е под инфлацията за периода, но потреблението се е вдигнало десетократно. С 5G плановете с включени MB на текущото ниво вероятно ще са и по-евтини, но нуждите ще се повече, така че ще има в плановете и много повече данни.

- До колко реалистично е цялата тази картина да се случи в България? От какво зависи и трябват ли промени в законодателството, за да се ускори навлизането на 5G у нас?

- Фиксираните мрежи за интернет у нас извеждат България на челните позиции в Европа по скорост. Това е един от факторите за развитие на IT и аутсорсинг индустриите. Подобен би бил ефектът и при мобилните мрежи с по-големия капацитет и скорост - колкото по-бързо се развият те, толкова по-бързо ще се появят и нови бизнеси, по-голям икономически ръст и по-високи средни заплати. Така че държавната политика би трябвало да бъде за по-бързо развитие на тези мрежи.

Трите необходими условия са наличие на честоти, разумна цена и улесняване на строежа на нови базови станции и на подмяна на оборудване в съществуващите.

Първият голям проблем е липсата на спектър в 700 и 800 MHz. България е единствената държава не само в ЕС, но и в Европа, където 800 MHz още не е свободен. А колкото по-нисък е спектърът, толкова по-лесно сигналът прониква в сградите. Мрежа, която е изградена в нисък спектър, има по-добро покритие. За да се справим поне временно с това, използваме спектъра в 900 мегахерца едновременно за 3 технологии - 2G, 3G и 4G. Операторите в света, на които им се налага да бъдат толкова креативни, се броят на пръсти.

Второ – трябва да се намери баланс между цена на спектъра и бързо развитие, като в крайна сметка по-висока цена ще доведе до по-високи цени на услугите за крайните клиенти. За момента това, което виждаме от общественото обсъждане, е, че има желание на секторните регулатори за намиране на този баланс и създаване на възможност за по-бързо развитие на 5G.

Третото, което засега среща голяма съпротива, е улесняване за въвеждането на нови технологии и строежа на нови базови станции. Ако държавната политика заложи на варианта с високи цени за честоти и усложнен строителен режим, това ще доведе до бавно и скъпо навлизане на технологията. Това неминуемо ще се отрази на цените за крайните потребители.

Но от друга страна, колкото повече предпоставки за по-евтино производство се създадат, толкова цените ще бъдат по-ниски.

- Ако вземем оптимистичния и песимистичния вариант за 5G мрежа в България, какви са те?

- Оптимистичният вариант - при положение че повечето въпроси с честотите и строителния режим се решат, започвайки от догодина, ще има няколко покрити града, през 2021-а ще има значително покритие и някъде в рамките на 3-4 г. на повечето места. Ако не се промени законодателството, ще има поне 2-3 г. забавяне, което означава 5G да стане масова услуга чак след 6-7 г. Първите телефони, които имат 5G, вече са факт, но в момента са много скъпи. Вероятно догодина повечето нови телефони от висок клас ще имат 5G. След това ще се стигне до период, в който намиране на телефон без 5G ще бъде екзотика.

- Това, че 5G ще доведе до общ финансов ефект от близо 1 милиард инвестиции и от трите оператора, до каква степен се приближава до истината?

- Това е една реалистична сума, за да може действително да се използва потенциалът на 5G. Сумата е близка до реалистичния минимум.

След 5 г., ако няма масово използване на 5G, ще бъде действително трудно да се ползва интернет. Потреблението ще е нараснало в пъти спрямо сегашното и 4G мрежите няма да могат да обслужват този трафик. Начинът, по който операторите ще бъдат принудени да регулират потреблението, е цената. Без 5G тарифните планове ще са подобни на текущите. Което означава, че цените ще се повишат значително и потреблението ще расте по-бавно

- “Виваком” стана на 10 г. За този период има ли нещо, което ви отличава от останалите оператори? Какво свършихте за това десетилетие?

- Много неща – първи предложихме комбинирани услуги, в един магазин, с един бранд, за всеки. Първи сложихме в една и съща честота 2 технологии – 2G и 3G, a сега го правим и с 4G, за да може с ограничен честотен ресурс да даваме качествена услуга. Инвестирахме в оптична мрежа, която според наша оценка е най-новата и най-голяма. Направихме интерактивна телевизия и пуснахме мобилна телевизия. Първи въведохме улеснената процедура за прекратяване на договори.

Вече 5 години правим публичен интегриран доклад за дейността си, който е добър образец за корпоративно управление и прозрачност. Гордеем се с инициативите си в сферата на образованието, четенето, културата и спорта, с които подпомагаме развитието на обществото. През тези 10 г. сме инвестирали над 1млрд. и 800 млн. лв. в нови мрежи, услуги, увеличаване на капацитета и подобряване на обслужването, така че на практика да направим технологиите достъпни за повече хора.

Вярваме, че по-добрата свързаност води до по-ефективно използване на ресурсите и в крайна сметка до икономически ръст. Нуждата на хората за общуване я е имало и ще я има и ние сме в бизнеса, за да го направим по-лесно.

- Какво ни очаква следващите 10 г.? И какво ще предложите?

- Да погледнем първо по-краткосрочно. Приоритет е да успеем да сложим услугите и върховите технологии на днешния ден в ръцете на повече хора. В момента е нормално човек да има 50 или 100 мегабита интернет вкъщи и затова с нашата оптична мрежа се опитваме да достигнем до максимален брой хора. Второ - интерактивната телевизия, която е ново изживяване. Всеки, изпитал свободата да гледа каквото и когато поиска, рядко се връща към “старата” телевизия – била тя цифрова или не.

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга. Комбинацията от мобилна телевизия в движение и интерактивна телевизия вкъщи дава свобода на потребителите.

Друг основен фокус е да предлагаме мобилни устройства, които са едновременно качествени и на разумна цена. В тази връзка приоритет е да отговорим на нарастващото потребление на данни. Ето защо инвестираме в увеличаване капацитета на 4G мрежата. Ние сме компания с милиони клиенти и искаме да доставяме качествена услуга на всеки един от тях.

       cv

-  Атанас Добрев постъпва в БТК през септември 2008 г. като главен финансов директор

- От юни 2013 г. е член на УС и поема изцяло оперативното ръководство като главен изпълнителен директор

- От 2001 до 2008 г. е главен финансов директор на “Глобул”, преди операторът да бъде купен от норвежкия “Теленор”

-  Има магистърска степен по бизнес администрация от Crummer Graduate School of Business във Флорида, САЩ, и магистърска степен по “Международни икономически отношения” от УНСС

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Кой е Петър, на когото говори цяла вечер премиерът

Кой е Петър, на когото говори цяла вечер премиерът

Кой е този Петър, към когото Бойко Борисов многократно адресира речта си при връчването на наградите $:rijc, r ;riri Rufkf;rud$? Въпросът завладя ума на десетките гости на церемонията, след като чуха премиерът да казва: “Едно време имаше едни предавания по телевизията. Ти помниш ли ги, Петре, защо се смееш

Каква камина да изберем за зимата - препоръки от Мосю Бриколаж

Каква камина да изберем за зимата - препоръки от Мосю Бриколаж

Нищо не може да се сравни с очарованието и магията на домашното огнище. Това туптящо сърце на дома неусетно се превръща в център, който събира цялото семейство. Какво по-хубаво от студена и снежна зимна вечер и горяща камина, която да ни очаква вкъщи? Какво е нужно да знаем за отделните видове камини Ако желаеш да изпълниш дома си с усещане за уют

Заплатите по-малки, но не и на депутатите

Заплатите по-малки, но не и на депутатите

В края на септември средната за страната е 1266 лв., с 0,9% по-ниска от тази в края на юни. На годишна база обаче има ръст от близо 12% Средната заплата в България през третото тримесечие е намаляла с 0,9% в сравнение с предишното, достигайки 1266 лв. през септември. В същото време на депутатите и на хората на висши управленски постове заплащането

Вече почти не строят гарсониери, отделната кухня изчезва от жилището на българина

Вече почти не строят гарсониери, отделната кухня изчезва от жилището на българина

Средната полезна площ се увеличи рязко през тази година заради тристайните апартаменти Средната полезна площ на новопостроените жилища в България през 2019 г. рязко се е увеличила и от 84,2 квадрата през третото тримесечие на 2018 г. е стигнала 97,3 квадрата през третото тримесечие на тази година.

Ще се санират и жилищни сгради с над 35 самостоятелни обекта в малките общини

Ще се санират и жилищни сгради с над 35 самостоятелни обекта в малките общини

Отпада ограничението за финансиране само на сгради с до 35 самостоятелни обекта. Така се разширява обхватът на допустимите за саниране жилищни блокове в по-малките общини бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това ще стане възможно в края на месец ноември, когато ще бъде обявена третата процедура по програмата за

КЗК потвърди избора на концесионер на летище София

КЗК потвърди избора на концесионер на летище София

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение четирите жалби срещу концесията на летище "София",  съобщава "Дневник". Транспортното министерство избра през следващите 35 години столичната аерогара да се управлява от консорциума "Соф кънект", който се състои от обединението между фонда Maridiam и строителя Strabag

Радан Кънев  пробва да спре с петиция  “Струма”

Радан Кънев пробва да спре с петиция “Струма”

Евродепутатът предлага да се гласува документ отпреди 2 години Евродепутатът от “Демократична България” Радан Кънев е внесъл предложение в комисията по петициите на Европейския парламент да се гласува петиция срещу изграждането на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Кънев е член на тази комисия и е настоял да се гласува документ отпреди

Експерт за втората пенсия: Управляваните активи в момента са 15 млрд. лева

Експерт за втората пенсия: Управляваните активи в момента са 15 млрд. лева

Оказа се, че част от българите, които ще получат първите си допълнителни пенсии от 2021 г., няма да имат право на пожизнена месечна пенсия. Причината е недостатъчно натрупани средства по своите индивидуални партиди. „Вноските, които постъпват в задължителните фондове, са налице. През всички години от 2002 г

Определен е изпълнителят на 13,2 км от АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Определен е изпълнителят на 13,2 км от АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Определен е изпълнителят на 13,2 км от АМ "Струма" през Кресненското дефиле, това е ДЗЗД "АПП ЛОТ 3.2.1", съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски е подписал решението за класиране на участниците в процедурата за определянето на

Сейфове и сметки няма да са анонимни от 1 януари 2020 г.

Сейфове и сметки няма да са анонимни от 1 януари 2020 г.

Който иска да държи пари в брой, скъпоценности или важни документи в банков сейф, вече няма да може да го открие, като ползва анонимност или посочва като титуляр фиктивно име. Който пък вече е наел такъв, ще бъде проверен, за да продължи да го ползва. Мярката ще е в сила от 1 януари 2020 г., след като в края на миналата седмица

Най-коментирани

Радан Кънев  пробва да спре с петиция  “Струма”

Радан Кънев пробва да спре с петиция “Струма”

Евродепутатът предлага да се гласува документ отпреди 2 години Евродепутатът от “Демократична България” Радан Кънев е внесъл предложение в комисията по петициите на Европейския парламент да се гласува петиция срещу изграждането на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Кънев е член на тази комисия и е настоял да се гласува документ отпреди

Експерт от САЩ пред Борисов: Енергетиката е жизненоважна за общите ни интереси

Експерт от САЩ пред Борисов: Енергетиката е жизненоважна за общите ни интереси

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ Херо Мустафа

За 9-и път фалконът с повреда. Често с премиер на борда (Обзор)

За 9-и път фалконът с повреда. Често с премиер на борда (Обзор)

- Този път изключи навигацията и загуби сигнала, който води самолета към пистата. Приземи се при втори опит - Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков: Може би е време да се купи нов Фалконът - 9-местното самолетно бижу на властта, се повреди за пореден път в петък към 11 ч. И пак на борда му бе премиерът Бойко Борисов - при

Министерство на търговията: Няма мащабно оттегляне на чужди фирми от Китай

Министерство на търговията: Няма мащабно оттегляне на чужди фирми от Китай

Не се наблюдава мащабно оттегляне на чуждестранни фирми от Китай, съобщи на пресконференция този понеделник Дзун Чанцин, началник на Отдела за управление на чуждестранни инвестиции в Министерството на търговията, съобщава "Радио Китай". Въпреки че няколко, ориентирани към износ и с ниска добавена стойност фирми избраха да преместят производството

Турски авиопревозвач ще купи десет самолета Боинг 737 МАКС

Турски авиопревозвач ще купи десет самолета Боинг 737 МАКС

Турският авиопревозвач "СънЕкспрес" (SunExpress) обяви, че ще купи десет самолета Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX), които бяха спрени от движение след катастрофи, предадоха Асошиейтед прес и БТА. "СънЕкспрес" със седалище в турския град Анталия обяви днес, че с новата поръчка общият брой на самолетите МАКС, които е поръчала, достига 42

Каква камина да изберем за зимата - препоръки от Мосю Бриколаж

Каква камина да изберем за зимата - препоръки от Мосю Бриколаж

Нищо не може да се сравни с очарованието и магията на домашното огнище. Това туптящо сърце на дома неусетно се превръща в център, който събира цялото семейство. Какво по-хубаво от студена и снежна зимна вечер и горяща камина, която да ни очаква вкъщи? Какво е нужно да знаем за отделните видове камини Ако желаеш да изпълниш дома си с усещане за уют

Вече почти не строят гарсониери, отделната кухня изчезва от жилището на българина

Вече почти не строят гарсониери, отделната кухня изчезва от жилището на българина

Средната полезна площ се увеличи рязко през тази година заради тристайните апартаменти Средната полезна площ на новопостроените жилища в България през 2019 г. рязко се е увеличила и от 84,2 квадрата през третото тримесечие на 2018 г. е стигнала 97,3 квадрата през третото тримесечие на тази година.

39% от хората мислят, че в България може да се прави бизнес

39% от хората мислят, че в България може да се прави бизнес

39% от българите смятат, че в България бизнес може да се прави, сочи проучване на изследователски център “Тренд”. То бе представено от съоснователя му Димитър Ганев в рамките на форума “Да извадим успеха от анонимност”. 34% отговарят негативно на въпроса, а 27 на сто - че не могат да преценят. Сред по-младите между,

Калфин: Електронна здравна карта е първата стъпка за проблема с фалшивите болнични

Калфин: Електронна здравна карта е първата стъпка за проблема с фалшивите болнични

Фалшивите болнични са проблем, който трябва да се адресира като такъв, а не да се товари някой с плащането на сметката за него, смята бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин. Той заяви пред bTV, че решението да не се плаща първият ден от болничния е „глупаво” и е направено, за да се угоди на един от коалиционните партньори

Ангелкова: Задълбочено партньорството с Египет ще допринесе за развитието на туризма

Ангелкова: Задълбочено партньорството с Египет ще допринесе за развитието на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща в Египет с министърката на туризма на арабската страна Рания ал Машат, съобщиха от пресслужбата на българската министърка. Тя е на работно посещение в Кайро заедно с депутати и представители на местната власт и бизнеса, както и депутати от парламентарната Комисия по икономическа

Новата  “Бонус-малус”: отстъпката 23 или 25%, оскъпяване -  до 400% (Обзор)

Новата “Бонус-малус”: отстъпката 23 или 25%, оскъпяване - до 400% (Обзор)

Всички водачи ще се вписват в полицата. При покупка на кола - в неутрален клас “Бонус-малус” да тръгне от 1 януари 2021 г. Идващата 2020 г. да е нулева, за да се натрупа информация. Поевтиняването или поскъпването на базовата полица да се определя от нарушения, установени с акт, фиш или присъда, и да са извършени след 1 януари 2020 г

Турски компании проучват възможностите за инвестиции в България

Турски компании проучват възможностите за инвестиции в България

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019г. турски компании са инвестирали 23 млн.евро у нас. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум "България - инвестиционна среда", в който са участвали над 150 представители на турски компании, съобщиха от ведомството

Китай разширява водачеството си по брой на суперкомпютри в Топ 500

Китай разширява водачеството си по брой на суперкомпютри в Топ 500

Китай продължава да доминира в списъка с най-бързи компютри в света по количеството, с което разполага, стана ясно в понеделник с публикуването на класацията Топ 500, съобщава "Радио Китай". Делът на инсталациите в Китай продължава да отчита силен ръст, който вече е 45,6%, а броят на системите 228. За сравнение този на САЩ е 23,4%

GM пусна нов луксозен седан в Китай

GM пусна нов луксозен седан в Китай

„Дженеръл Мотърс" (GM) представи новия си луксозен седан от среден клас Cadillac CT5 в Китай, с надеждата да обърне низходящата тенденция при продажбите си в най-големия автомобилен пазар в света, предава "Радио Китай". „CT5 се присъединява към CT6 и предстоящия да излезе CT4, за да създаде ново американско семейство от луксозни седани със задно

Вижте кои къщи за гости трябва да върнат 100% от европарите

Вижте кои къщи за гости трябва да върнат 100% от европарите

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) открива процедура по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане във връзка с проверка на къщи за гости, съобщиха от фонда на сайта си. До момента са обработени 276 от общо 288 проекта, получили финансиране за изграждане по ПРСР 2007-2013 г. Открити засега са 253 производства за общо 46,4 млн.

Има раздвижване при "Фолксваген"

Има раздвижване при "Фолксваген"

От месеци очакваме решението на "Фолксваген". Първо надпреварата беше между Турция и България, после остана само Турция. Но след турската военна офанзива в Северна Сирия решението отново бе отложено. Сега има раздвижване, пише "Дойче веле". До края на тази година "Фолксваген" ще реши дали ще строи новия си завод в Турция

Министерство на търговията: Няма мащабно оттегляне на чужди фирми от Китай

Министерство на търговията: Няма мащабно оттегляне на чужди фирми от Китай

Не се наблюдава мащабно оттегляне на чуждестранни фирми от Китай, съобщи на пресконференция този понеделник Дзун Чанцин, началник на Отдела за управление на чуждестранни инвестиции в Министерството на търговията, съобщава "Радио Китай". Въпреки че няколко, ориентирани към износ и с ниска добавена стойност фирми избраха да преместят производството

БВП с ръст от 8 млрд, евро за 5 г. само от 5G

БВП с ръст от 8 млрд, евро за 5 г. само от 5G

5G ще окаже влияние върху цялата икономика, но на-бързо това ще се усети във финасовата индустрия и банките,. Това заяви Стати Статев, ректор на УНСС, на конференция за новата технология, организирана от КРС. В нея участва и министърът на транспорта Росен Желязков, представители на трите телекома - А1, Vivacom и Теленор

Борисов подкара джипа по "Хемус" от ранни зори

Борисов подкара джипа по "Хемус" от ранни зори

Министър-председателят Бойко Борисов качи в джипа си строителните инженери, за да проверят напредъка на строителните дейности по магистрала "Хемус". Това стана още в ранни зори днес. Строителният инженер обясни на Борисов, че цялото трасе, която виждат в момента, е археология и до декември месец от Министерството на културата трябва да кажат дали

Вече почти не строят гарсониери, отделната кухня изчезва от жилището на българина

Вече почти не строят гарсониери, отделната кухня изчезва от жилището на българина

Средната полезна площ се увеличи рязко през тази година заради тристайните апартаменти Средната полезна площ на новопостроените жилища в България през 2019 г. рязко се е увеличила и от 84,2 квадрата през третото тримесечие на 2018 г. е стигнала 97,3 квадрата през третото тримесечие на тази година.