Има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката, където Русия и България са дългогодишни партньори.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си пред членовете на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация.

За първи път председател на българския парламент говори пред представителите в горната камара на руския парламент, съобщи сайтът на Народното събрание.

По думите на Караянчева сътрудничеството в енергетиката трябва да бъде продължено при спазване на принципите – целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и пазарно обоснована цена.

„България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз“.

Председателят на Народното събрание декларира, че страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток“ през територията на България в контекста на създаването на регионалния газов хъб „Балкан“. Така ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, смята Цвета Караянчева - България не възразява срещу нито един проект, който отговаря на действащото европейско законодателство, допринася за сигурността на доставките и целите на Енергийния съюз и е икономически обоснован.

Сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане.

Цвета Караянчева добави, че в дневния ред на българо-руското сътрудничество са и инвестиционните перспективи.

България желае да развива с Руската федерация отношения, основани на конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите, каза председателят на Народното събрание на срещата с председателя на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация Вячеслав Володин.

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на официално посещение в Москва.

В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България - Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

Нашата страна е заинтересована от воденето на равнопоставен и взаимноизгоден политически диалог, при който се ръководи от своите национални интереси и същевременно отчита общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, подчерта Цвета Караянчева.

Убедени сме, че такъв диалог ще съдейства за развитието на сътрудничеството в области от взаимен интерес, за намирането на взаимноприемливи решения по текущи въпроси на двустранните отношения, както и за размяна на мнения по актуални въпроси на международния дневен ред, допълни тя.

Председателят на парламента отбеляза, че отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа. България работи за възстановяване на доверието и за развитието на открити и прагматични отношения между Брюксел и Москва, подчерта тя.

ЕС и Русия имат стратегическо значение един за друг и припокриващи се интереси в много области, въпреки различията, отбеляза председателят на парламента. Според нея сътрудничеството с Русия следва да се задълбочава по въпроси от взаимен интерес.

Цвета Караянчева отбеляза, че България желае да продължи и активизира връзките си с Русия в икономическата област на взаимноизгодна и прагматична основа. Сред областите за двустранно сътрудничество бяха посочени туризмът, транспортът, логистиката.