НЕК пак пробва да продаде ток от ВЕИ на борсата. Компанията пусна търг за 50 мегавата електроенергия с ден на продажба понеделник (1 юли) и с начална и крайна дата на доставка 3 юли и 30 септември. Минималното оферирано количество, което се изисква, е 5 мегавата.

Това са част от онези 98 мегавата ток от ВЕИ, които бяха обявени на търг накуп на 17 юни. След реакция на бизнеса, който се усъмни, че ще ги вземе един определен купувач, НЕК го анулира и обяви два нови с 8 лота, но после отмени и тях.

Заради напрежението на 19 юни шефът на НЕК Петър Илиев депозира оставката си в Българския енергиен холдинг. Той каза, че я подава, защото не иска да вкарва компанията в загуби, ако приеме да продава тока на платформата “ден напред”, както го притискали.

Една седмица по-късно - на 27 юни, БЕХ съобщи, че бордът на директорите не приема оставката на Петър Илиев.

Заради трите отменени търга НЕК бе включена от борсата в списък за неизрядни участници.

Този нов търг за 50 мегавата е пуснат с цена от 101 лв. и диапазон в часовите графици от 0 до 400%. При първия търг разликата беше от -100 до плюс 400%, а цената беше 94 лв. за мвтч.

Това означава, че който купи тези количества, ще научава от НЕК всеки ден в 11,30 ч централноевропейско време графика за доставката по часове.

И при новия търг обезпечението е банкова гаранция, паричен превод или застраховка. Тъкмо застраховката насочи бизнеса към съмнения за единствения купувач при първия опит да продажба.

И след новия търг, обявен за понеделник, бизнесът реагира. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че бизнесът е против всички търгове, които са нагласени. Той отново подозира сговор на евентуалния купувач с НЕК и настоява такива оферти да бъдат забранени. Велев заяви, че и друг път са обявявани търгове с такъв голям диапазон в часовите графици, но при тях продавач и купувач се договарят всеки ден колко ток в колко часа ще бъде доставен, а не както било в случая - НЕК да казва едностранно какво ще осигури.