Предпочитани са гръцките марки Karelia Slims и OME

Няколко месеца, след като през лятото на 2018 г. МВР и прокуратурата разкриха 6 нелегални фабрики за производство на цигари, контрабандата от Турция и Гърция стана основен източник за захранване на черния пазар у нас. Това твърдят няколко независими източници от МВР, както и проучване на “24 часа”.

От началото на 2019 г. подаваните, както и заловените количества нелегални цигари в страната, са основно от южните ни съседки. В зависимост от държавата контрабандната стока преминава през различни канали на разпространение, за да стигнe до българския пазар.

През турската граница върви т.нар. мравешка контрабанда. На границата между България и Турция се намира един от най-натоварените в света и най-натоварения в Европа ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. През него преминават годишно близо 5 млн. пътници и стотици хиляди превозни средства.

Закупени напълно легално цигари, но без акциз и ДДС в магазини за безмитна търговия от турската страна на границата, са на многократно по-ниски цени.

Това е предпоставката за масово пренасяне през граница на огромни количества и организирането на контрабандата. Тя е трудна за пресичане, тъй като се осъществява в по-малки количества, но от много хора индивидуално или организирани в малки групи. Пренесените цигари впоследствие се продават директно на черния пазар на дребно или на прекупвачи, които впоследствие организират пренасянето им във вътрешността на страната.

Мравешката контрабанда е източник на препитание на много хора с ниски доходи от района на Свиленград. Предпочитаните за пренасяне по този канал са тънките цигари от марките Karelia slims и ОМЕ.тъй като от тях може да бъдат скрити в тайници по-голям брой кутии. Освен това тези марки са разпознаваеми за българския потребител, а компактните опаковки на тънките цигари позволяват по-лесното им пренасяне през граница при по-нисък риск за нарушителите.

От началото на годината обемите на нелегалните цигари по това направление значително са се увеличили и вече захранват не само черните пазари на пограничните области като Кърджали, Хасково и Бургас, но стигат и до Централна и Северна България, където все по-често се срещат такива марки тънки цигари с обозначения, доказващи безмитния им произход.

За разлика от Турция през Гърция вървят канали за индустриални количества нелегални цигари.

Те функционират по различен начин, а контрабандата, която е предназначена на нелегалния пазар на България, е в много по-големи количества. Това се потвърждава от големите пратки, заловени от МВР и Агенция “Митници” на територията на България в края на миналата и началото на тази година.

През март например Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми двама мъже за нелегален внос от Гърция и държане на акцизни стоки без бандерол. Това са 752 000 кутии от марките “Уинстън” “Реджина”, LD, “Фаст” и “Карелия”.

Те са задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 13 март в склад до столичното околовръстно шосе при разтоварване на камион с 332 000 кутии цигари.

Цигарите били укрити зад стречирани палети с бутилки, като били пакетирани в същите палети, маскирани зад ред бутилки. При претърсване на лекия автомобил на единия от задържаните са намерени документите на втори камион, пристигнал от Гърция предния ден. За часове вторият тир е открит на паркинг в столичния квартал “Люлин”. Преди да пристигне на паркинга, е оставил до склада на околовръстното шосе теглено от него хладилно полуремарке.

При друга акция на полицията бяха проверени складови помещения на територията на София. В едно от тях служители на СДВР са открили 122 099 кутии цигари без бандерол на стойност над 900 хил. лева. Контрабандната стока била много добре укрита в 20 дървени палета.

Контрабандата на цигари от Гърция, която захранва у нас черния пазар, преминава през места на границата с България, където няма официален контролно-пропускателен режим или т.нар. зелени граници, както и през КПП Кулата – Промахон.

Цигарите се произвеждат най-често в нелегални фабрики на територията на Гърция, но се откриват и количества, отклонени от заводите на легални гръцки производители.

Оттам се товарят на камиони, включително автовози, както и в по-малки транспортни средства. Големите камиони преминават през КПП Кулата с маршрут към складове в покрайнините на София, откъдето най-често се преразпределят из страната. По-малките бусове и пикапи минават предимно през зелена граница в труднодостъпни райони, в обезлюдените родопски общини, граничещи с Гърция.

Основните марки нелегални цигари по това направление, заловени на територията на страната през последните шест месеца са Royal blue, Cooper, Marble, Karelia blue, Regiina red и Rone de luxe. Всички те са разпространени и генерират голяма по обем нелегална търговия на територията на страната както в големите градове, така и в малките общини.